23948sdkhjf

Kæmpe telt sikrer byggeriet på Bispebjerg

Dårligt vejr er ingen hindring for milliardbyggeriet på Bispebjerg Hospital. Et stort telt skal sørge for bedre kvalitet og arbejdsmiljø på den næste byggeplads.
Når der fra foråret 2016 opføres 10.000 kvadratmeter laboratorie- og logistikbygning på Bispebjerg Hospital, sker det under et kæmpestort telt.

Overdækningen af byggepladsen bliver 30 meter høj og vil dække et areal på 60 gange 85 meter. Det skal sikre kvaliteten i byggeriet.

- Vejret er den ubekendte faktor, der gør det sværest at planlægge byggeri i Danmark. Det hele står stille et vist antal dage om året på grund af regn og blæst. Vi får en mere pålidelig tidsplan og giver samtidig håndværkerne et bedre arbejdsmiljø, siger entreprisechef Carsten Nyboe fra Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.

Skåner naboerne
Øverst i teltet sidder en såkaldt traverskran, der kører på skinner under taget. Den bliver brugt til at montere betonelementerne, så der bliver ingen støjende tårnkraner på denne byggeplads.

- En almindelig tårnkran kan ikke arbejde i blæsevejr. Det forlænger byggeriet og medfører yderligere fordyrelser for bygherren. Jeg håber også, at byggeriet bliver mere tåleligt for naboerne, fordi vi holder lys fra projektører, støv og en del støj inde hos os selv. Tårnkraner ser imponerende ud i horisonten, men de er ikke sjove at bo tæt på, konstaterer Carsten Nyboe.

Overdækningen bliver stående et års tid, til den nye bygning, der opføres mellem parkeringshuset og bygning 11, er helt tæt. Der vil blive taget mange billeder undervejs og inviteret på besøg på byggepladsen, så det bliver muligt at følge med, selvom byggepladsen er lukket inde. Rejsegildet bliver også holdt i ly af teltet, og entreprisechefen lover at invitere naboerne med til festen.

Større sikkerhed for totaludgift
Det er virksomheden SiteCover, der leverer det store telt til byggepladsen. En tilsvarende løsning er blevet benyttet af Novo Nordisk til byggeriet af et stort auditorium i Måløv. Men derudover er løsningen ret ny i byggebranchen.

- En stor del af værdien er, at vi opfører en bygning til forskning, som derfor har ekstra høje kvalitetskrav. Men overdækningen betyder også, at fx installationsarbejder og elektrikere kan starte tidligere. Det giver mulighed for kortere byggetid og dermed mindre udgift til drift af byggepladsen. Vi kommer til at regne nøje på business casen, når vi har erfaringer med overdækningen, og jeg er overbevist om, at det betaler sig i længden, siger Carsten Nyboe.

Hos Dansk Byggeri roser branchedirektør Niels Nielsen fra Danske Anlægsentreprenører initiativet. Han mener, at det i mange byggesager vil være nyttigt at overveje totalinddækning. Barrieren er ifølge ham, at mange bygherrer ikke tænker overdækning ind som en del af udbuddet.

- Selvfølgelig koster det nogle penge, men til gengæld begrænses risikoen for forsinkelser væsentligt, og desuden får bygherren større sikkerhed for den samlede udgift. Man får bedre arbejdsmiljø, mulighed for at opbevare materialer uden skader på grund af vejrliget, og man undgår at få fugt i bygningen. Jeg er ikke i tvivl om, at det i langt de fleste tilfælde kan betale sig, siger Niels Nielsen.

Kvalitet til tiden
Carsten Nyboe begrunder beslutningen om at overdække byggepladsen med, at man gerne vil fjerne risici fra byggeriet.

- Så det vigtigste argument for os har været kvalitet til tiden. Men vi får også en højere produktivitet og dermed en glad entreprenør. Vi har i øjeblikket fem hovedentreprenører, som skal byde på opgaven med at opføre bygningen. Og vi forventer da, at deres pris vil afspejle, at vi blandt andet sparer en tårnkran, siger han.

Laboratorie- og logistikbygningen er tegnet af Mikkelsen Arkitekter, WHR Architects og Alectia og får et areal på cirka 10.000 kvadratmeter. Bygningen skal stå færdig i 2017 og vil blandt andet indeholde laboratorier, logistik- og lagerfaciliteter samt fælles forskningsfaciliteter for hospital og psykiatri.

De prækvalificerede til hovedentreprisen er:

• Bam Danmark A/S med samarbejdspartneren BAM Bouw en Techniek BV (NL)
• Jørgen Friis Poulsen A/S i joint venture med Max Bögl International SE
• MT Højgaard A/S
• NCC Construction Danmarks A/S
• 5E Byg med samarbejdspartnerne Scanbur A/S og Labflex A/S
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093