23948sdkhjf

Fra BR2015 til BR2020 – uden ekstra omkostninger

Ny undervisningsbygning på SDU er et eksempel på, hvordan energikravene i det fremtidige bygningsreglement 2020 kan opfyldes uden meromkostninger.
Bygningsstyrelsen har, med TC Anlæg som totalentreprenør, opført en 8.000 kvadratmeter stor undervisningsbygning, som i efteråret blev afleveret til brugerne på Det Tekniske Fakultet ved Syddansk Universitet i Odense (SDU).

Kontrakten stillede krav om opfyldelse af BR2015. Men i praksis har en omhyggelig planlægning og et ekstra fokus på de tekniske anlæg undervejs byggeprocessen ført til, at anlæggene lever op til det fremtidige bygningsreglement for 2020.

Det fortæller projektleder i Bygningsstyrelsen, Peer Kvist, som understreger, at den forbedrede energieffektivitet hverken har medført øgede udgifter eller forsinkelser. Byggeriet er afleveret til tiden.

Innovation af byggeprocessen
Årsagen til det vellykkede byggeri er et godt samarbejde mellem alle parter. Peer Kvist fremhæver ikke mindst Bygningsstyrelsens nye ’performancetest’, som præcist beskriver, hvordan de forskellige anlæg til el, vand, varme og ventilation skal leve op til en konkret og målbar ydeevne. Det måles via en række test og en afsluttende, grundig måling af anlæggenes ydeevne godt tre uger før byggeriets aflevering.

Performancetesten har betydet, at planlægningen af hele byggeprocessen har været gennem en systematisk innovation.

- Samarbejdet mellem de forskellige håndværksfag og entrepriser er blevet nyudviklet. De tekniske anlæg er blevet planlagt betydeligt tidligere og indtænkt mere omhyggeligt. Det har krævet en stor lean-bevidsthed hos alle og en fælles forståelse for at bidrage til at tilpasse processerne til en bedre installation af de tekniske anlæg, fortæller han.

Performancetesten øger ikke i sig selv kravene til de tekniske anlægs performance og medfører ikke yderligere omkostninger end den tid, det tager at afvikle testen. Tværtimod undgås udgifter til komplicerede efterreguleringer af de tekniske anlæg, ligesom brugerne fra start får en lavere og mere forudsigelig energiregning.

Vil udvikle standardiseret metode
Ifølge Bygningsstyrelsen er der stor interesse for den nye OU44-bygning. Prøveprotokollen fra performancetesten er så overbevisende, at den indgår i SDU's forskning i energieffektivitet og det internationale forskningsprojekt 'Coordicy'.

Lederen af forskningsprojektet, professor Bo Nørregaard Jørgensen, centerleder for Center for Energy Informatics på Syddansk Universitet, vurderer, at OU44 er blandt de mest energieffektive bygninger på internationalt plan. Derfor vil forskere på SDU også arbejde videre med bygningen i deres forskning, efter at bygningen er taget i brug.

- Det er imponerende, at bygningen på Syddansk Universitet er leveret med så velfungerende installationer og med et meget lavt energiforbrug. Performancetesten har endnu en gang vist sig at være en effektiv og velegnet måde at sørge for, at de tekniske anlæg fungerer som aftalt. At arbejdet med performancetesten så ovenikøbet også smitter positivt af på de øvrige byggeprocesser, er ekstra flot, siger Gyrithe Saltorp, direktør i Bygningsstyrelsen.

Bygningsstyrelsen har indarbejdet performancetesten i en lang række kontrakter og vil i 2016 arbejde på at omforme erfaringerne med performancetesten til en standardiseret metode. Målet er at gøre det lettere for andre at bruge performancetesten i både store og små byggeprojekter, herunder også renoveringer.

OU44-bygningen er tegnet af Cubo Arkitekter med Rambøll som rådgivende ingeniør. TC Anlæg har været totalentreprenør, mens Bravida Danmark har udført installationer i underentreprise.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109