23948sdkhjf

Aarsleff og Arkil på højspændt opgave (#10)

Et af tidens største anlægsprojekter er undervejs i Vestjylland, hvor Energinet.dk lægger 110 kilometer højspændingskabel i jorden.
I samarbejde med Byggefakta sætter Building Supply i disse uger fokus på de 10 største igangsatte byggerier i 2015. Vi starter ud med Energinet.dk’s vestjyske kabelprojekt, som er nummer 10 på listen.

Energinet.dk - etablering af kabel

Projekttype: Anlægsarbejde
Budget: 600 mio. kr.
Bygherre: Energinet.dk
Rådgiver: Energinet.dk
Hovedentreprenør: Per Aarsleff A/S
Hovedentreprenør: Arkil A/S
Kabelleverandør: NKT Cables A/S
Anlægsperiode: August 2015-august 2018
Adresse: Struer, Bedsted, Sindbjerg, Roslev, Bilstrup, Thisted
Fra sommeren 2015 og tre år frem lægger Energinet.dk nye højspændingskabler og fjerner de eksisterende luftledninger i Han Herred, Thy, Mors og Salling.

Projektet er en del af den danske kabelhandlingsplan, der går ud på, at master og ledninger på 132 og 150 kilovolt skal lægges i jorden inden 2030. Samtidig omstrukturerer Energinet.dk højspændingsnettet, så det er klar til udbygningen med flere vindmøller.

To hovedentreprenører
Totalt set omfatter projektet omkring 200 kilometer højspændingskabel og løber samlet set op i omkring 1.100 millioner kroner. I første omgang har godt halvdelen, omkring 110 kilometer været i udbud, fordelt på to hovedentrepriser. De blev sidste forår vundet af henholdsvis Arkil A/S og Per Aarsleff A/S.

- Vi valgte at udbyde arbejdet i to hovedentrepriser for at sikre os tilstrækkeligt med kapacitet. Én entreprenør kunne måske have klaret opgaven alene, men set ud fra et risikoperspektiv fandt vi det mest hensigtsmæssigt at dele opgaven i to, fortæller Sven Erling Rye fra Energinet.dk.

De to entreprenører anvender hver sin metode til arbejdet. Arkil graver en cirka to meter bred rende og trækker de tre ledere ud i renden, som herefter dækkes til igen. Aarsleff trækker kablerne ud oven på terrænet og placerer efterfølgende disse i jorden ved hjælp af en gravekasse.

Selve arbejdet med at lægge de 110 kilometer kabel kommer til at strække sig til slutningen af 2016. Entrepriserne på de resterende knap 100 kilometer ventes i udbud i løbet af et halvt års tid. Når den første strækning er sat i drift i 2017, fjernes den 50 kilometer lange masterække mellem Struer og Bedsted. Dette arbejde udbydes senere i år.

Styrede underboringer og manøvrebygninger
Kabelnedlægningen på Thy-egnen er Energinet.dk’s største enkeltstående projekt i forbindelse med omlægningen af transmissionsnettet. Men det er langt fra det første.

Erfaringer fra tidligere projekter har blandt andet medført, at Energinet.dk denne gang har valgt at gennemføre et særskilt udbud af lange, styrede underboringer. Denne teknik bruges på de strækninger, hvor kablet skal krydse veje og følsom natur. Boringerne udføres med avanceret gps-udstyr af specialisten Villy Poulsen A/S.

Sideløbende med nedgravningen af kabler opfører Energinet.dk en række transformerstationer på strækningen. Der er tale om såkaldte manøvrebygninger i parcelhustørrelse, som skal bruges til at styre transmissionsnettet.

De udbydes alle i fagentrepriser, og den første, i Struer, er nu så langt, at der fredag i næste uge afholdes rejsegilde. I Roslev er byggetilladelsen i hus, og Energinet.dk har snart udbudsmaterialet klar. Senere i projektet følger tilsvarende manøvrebygninger i Sindbjerg og i Klimfjord Holme. Førstnævnte er forsinket af en klage, som er indgivet under den offentlige høring, mens sidstnævnte afventer sidstnævnte afventer lokalplan.

Artiklen er en del af temaet De største byggerier.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094