23948sdkhjf

HusCompagniet: Vi kunne sælge det dobbelte

Manglen på byggegrunde er udtalt.
Manglen på byggegrunde kan blive den helt store væksthæmmer for landets største typehusproducenter, som i disse år mærker en klar stigning i efterspørgslen. Det var en af konklusionerne på den brancheanalyse, Licitationen – Byggeriets Dagblad offentliggjorde i sidste uge.

Læs analysen: De store typehusproducenter slår alle rekorder

Byggeaktiviteten er naturligvis størst i det storkøbenhavnske område, som nærmest dagligt vokser sig større i areal og indbyggertal. Men manglen på byggegrunde kan også mærkes fire timers kørsel fra hovedstaden i Aalborg Kommune, hvor befolkningstallet ventes at stige fra de nuværende 210.000 til 240.000 i løbet af de kommende 20 år.

Se listen: Så meget tjener typehusproducenterne

- Havde byggegrundene været til stede i Aalborg Kommune, så havde byggeaktiviteten fulgt resten af Nordjylland. Faktisk vil jeg mene, at vi sagtens kunne have opført det dobbelte antal af huse, hvis grundene var til stede, siger Peter Jakobsen, afdelingsdirektør for HusCompagniet i Aalborg.

Utålmodige huskøbere skifter kommune
Han vurderer, at HusCompagniet står bag hvert tredje nybyggede hus i Nordjylland. Antallet kunne dog være langt større, hvis ikke manglen på byggegrunde, en langsommelig sagsbehandling og stigende indbyggertal udgjorde en uheldig kombination.

- Rigtig mange nordjyder vil gerne bygge klassiske parcelhuse i Aalborg Kommune, men desværre bliver husbyggeriet bremset af manglen på jord. Specielt inden for de sidste 2-3 år har det været et problem, og det ser ikke ud til at vende i den nærmeste fremtid, da stadig flere flytter til kommunen, siger Peter Jakobsen.

Læs også: Så lang er ventetiden på byggesager i din kommune

Ifølge Peter Jakobsen er det især det sydlige Aalborg med byer som Frejlev og Gistrup, der trækker, og her står hundredevis af par på venteliste til byggegrundene på henholdsvis Griegsvej og Kiplings Allé. Og når ventetiden i Aalborg Kommune bliver for lang, rykker de utålmodige og vordende huskøbere yderligere mod nord og syd.

- Kommuner som fx Brønderslev og Rebild nyder godt af de manglende byggegrunde, da flere opgiver ventetiden og flytter til deres anden prioritet. I byer som Hjallerup og Støvring var byggeaktiviteten sidste år utrolig høj, og det tænker jeg blandt andet skyldes de begrænsede muligheder i Aalborg, vurderer Peter Jakobsen. 
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094