23948sdkhjf

Lyngby-arkitekt designer boliger til Unesco-by

Christiansfelds gamle skole omdannes til almene familieboliger.

Kent Pedersen Arkitekter er i samarbejde med Leth & Gori, Bauen samt Breimann & Bruun Landskab kåret som vinder af konkurrencen om at omdanne Christiansfeld gamle skole til boliger.

Vinderforslaget indeholder 31 boliger, hvoraf 12 boliger er nybyggeri, mens 19 boliger indrettes i de fredede bygninger. 

Den kommende bebyggelse skal bestå af seks bygninger. De eksisterende Lindegade 9, 11 og 13 samt Nørregade 13 med tre nye bygninger.

- Bygningerne i Lindegade som alle er fredede, skal restaureres og omdannes til almene boliger med respekt for fredningsværdierne. De nuværende bygninger i Nørregade 13 skal rives ned for at give plads til nye almene boliger. Opgaven omfatter også udformning af udearealer med ophold og parkering, lyder det i en pressemeddelelse fra Domea Lunderskov-Kolding, som er bygherre.

Formanden for dommerkomitéen, borgmester Jørn Pedersen, glæder sig over vinderforslagets vellykkede nyfortolkning af et 'felder-hus', som de oprindelige huse i Christiansfeld bliver kaldt.

- Der er ingen tvivl om, at vi har stillet arkitekterne en svær opgave i forhold til at finde balancen mellem moderne boliger og historisk arkitektur. Vi skal bevare Christiansfelds særlige værdier, men samtidig må byen ikke blive et museum, der ikke formår at udvikle sig i takt med tiden. Den balance er vinderforslaget helt sikkert lykkedes med, siger Jørn Pedersen.

Vinderforslag skiller sig ud

Christiansfeld gamle skole støder op til Brødremenighedens kirke, også kaldet Salshuset. Dermed befinder konkurrenceområdet sig i kernen af den historiske by, der i 2015 opnåede international opmærksomhed og status som verdenskulturarv.

I alt fire teams var prækvalificeret til konkurrencens slutspurt, og alle fire forslag har været kvalificerede forslag i høj klasse. Alligevel skiller vinderen sig ud.

- På alle bedømmelsesparametre er vinderforslaget det enkleste, klareste og arkitektonisk mest velfunderede forslag. Derfor er det en helt enig dommerkomite, der peger på vinderforslaget, fordi det så hensynsfuldt og velafbalanceret ændrer de eksisterende fredede skolebygninger og bygger nyt med nye gårdanlæg og enkle, lyse boliger, siger Louise Prahm fra bygge- og boligadministrationen Domea.dk, der er boligselskabets bygherreansvarlige.

Foruden Kent Pedersen Arkitekter var KPF Arkitekter & Erik Møller, Cubo Arkitekter og Rønnow Arkitekter med i opløbet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096