23948sdkhjf

Kranskov tårner sig op i Aalborg

15 Ajos-kraner er lige nu i arbejde på byggepladsen ved Nyt Aalborg Universitetshospital, NAU. Den højeste er 56 meter.

Det er et ganske imponerende syn at opleve den kranskov, som er sat i arbejde ved det kommende supersygehus i det østlige Aalborg.

Byggeriets råhusentreprenør, MT Højgaard, har lige nu 15 byggekraner fra datterselskabet Ajos i sving på byggepladsen. De fordeler sig med otte semimobile kraner og syv tårnkraner. De semimobile kraner går højest op i 32 meters højde, mens tårnkranerne når op til 56 meter.

De fleste kraner i Aalborg er otte tons kraner, mens der er en enkelt ti tons kran.

- Der går voldsomt meget planlægning forud for udlejning af kraner til et så stort byggeri. Det er ganske vist en stor byggegrund, men når der skal være plads til så mange kraner, er den ikke særligt stor, og lige nu står de alle på spor, så kranerne kan også flytte sig, fortæller teknisk konsulent Bjarne Frølund Nielsen.

Ajos er begyndt at opstille kraner i kvote -3 – altså tre meter under grundniveau – og vil på et tidspunkt nå op i kvote +13. Det betyder, at nogle kraner skal bygges med op.

- Vi skal selvfølgelig også tænke fremad i projektet, så kraner ikke bliver lukket inde af byggeriet. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at lade en kran omslutte af byggeri, men så skal vi have forudset omkostningen ved at få den ud. Hvis det er en semimobil kran vejer den 32 ton, og det kan blive meget dyrt at få den hejst ud over bygningerne, siger Bjarne Frølund Nielsen.

Ajos skal selvfølgelig også sørge for, at kranerne ikke kan støde sammen. Det reguleres eksempelvis ved at lade dem have lidt forskellig højde.

- Om natten skal kranerne kunne køre rundt og følge vindretningen. Det er nødvendigt, for at de kan tåle vindbelastningen. I arbejdstiden er det op til kranførerne at sørge for, at de ikke støder sammen – heller ikke med deres wirer, fortæller Bjarne Frølund Nielsen.

Ajos har rødder tilbage til 1983, hvor A. Jespersen og Søn begyndte at beskæftige sig med materieludlejning, og Ajos-navnet er således en forkortelse for navnet på den stiftende entreprenørvirksomhed. Ajos har været en del af MT Højgaard-koncernen siden fusionen mellem Monberg & Thorsen og Højgaard & Schultz i 2001. Det nuværende aktieselskab, der samler alle MT Højgaards materielaktiviteter, blev stiftet i 2008.

Fakta om Nyt Aalborg Universitetshospital, NAU

Byggeriet omfatter samlet 170.000 kvadratmeter og forventes afsluttet i 2020. Budgettet udgør 4,77 milliarder kroner (2016).

Rådgiver på NAU er konsortiet Indigo 2012 I/S, der består af Århus Arkitekterne, Creo Arkitekter, Schmidt Hammer Lassen Architects, NNE Pharmaplan, Royal Haskoning, Oluf Jørgensen og Brix og Kamp samt underrådgiverne Norconsult, Implement Consulting Group, Arkitekterne Bjørk & Maigaard og Kirstine Jensens Tegnestue.

Foruden det somatiske hospital opføres et 30.000 kvadratmeter stort psykiatrisk hospital over tre etaper med forventet afslutning i 2024.

Friis & Moltke er totalrådgiver på psykiatrihospitalet og har Moe, Møller og Grønborg samt OEC Consulting som underrådgivere.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.173