23948sdkhjf

Genbrugsbeton på vej mod storskala-produktion

DK Beton og RGS 90 går sammen om satsning på upcycling af beton.

I Gadstrup ved Roskilde har RGS 90 og DK Beton taget de første fælles skridt mod at gøre genbrugsbeton tilgængelig i stor skala.

Helt konkret skal det ske ved, at DK Beton flytter sit produktionsanlæg fra Vindinge til RGS 90’s nabogrund i Gadstrup. Hensigten er, at den beton, som RGS 90 modtager fra de omkringliggende kommuner, dermed kan blive brugt som andet end fyld i veje.

- Vi skal blive bedre til at udnytte ressourcerne og holde dem i et konstant kredsløb, hvor materialerne kan bruges igen og igen. Med den nuværende metode får betonen en ringere værdi og kan ikke bruges igen, siger Henrik Grand Petersen, der er administrerende direktør hos RGS 90.

En holdningsændring
Henrik Grand Petersen ser flere tegn på, at den cirkulære økonomi så småt er begyndt at rodfæste sig i den danske byggebranche, hvor ikke mindst tegnestuerne er begyndt at tænke en bedre udnyttelse af ressourcerne ind i deres projekter.

- Vi oplever, at der er sket en holdningsændring i forhold upcyclede materialer. Genbrugsmaterialer bliver i højere grad efterspurgt i projekter og fremhævet som en positiv faktor i dag i forhold til tidligere, hvor genbrugsmaterialer næsten skulle gemmes væk, siger Henrik Grand Petersen.

Succes i Holland
Indtil videre er planen, at genbrugsbetonen skal bruges til ny beton i den lave styrkeklasse og miljøklasse.

Det vil sige beton til indvendige konstruktioner, som ikke er påvirket af hårdt miljø eller høj belastning:

- Vi lægger ud med en forholdsvis lav klasse ud fra tankegangen om, at man skal kravle, før man kan gå. Vores søsterselskab i Holland har arbejdet med den her type beton i flere år og har haft succes med det. Derfor satser vi på, at der også er et marked for genbrugsbeton herhjemme, siger DK Betons administrerende direktør Niels Søndergaard.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094