23948sdkhjf

Studerende forvandler det gamle Nørrebro

En ny byggeøkologisk vision bringer grønne oaser på byens tage, broer over gader og overdækkede gårde ind i byudviklingen af Nørrebro i København.
Hvordan forvandler man belastede storbykvarterer til spydspidser for grøn og social bæredygtighed?

Dette spørgsmål var udgangspunktet for en arbejdsgruppe blandt de 21 studerende fra hele landet, som i år deltog på den tilbagevendende Grontmij | Carl Bro Summer School.

Som case havde de valgt Nørrebro i København, og målet var at omdanne det tætbefolkede storbyområde til en bydel med miljørigtig bæredygtighed og social trivsel på dagsordenen.

Idéen er at omdanne byens tage til lyse miniparker, der inviterer til udeliv og afslapning. De rekreative arealer på tagene kommer man til via forskudte plateauer, og tagene forbindes af grønne gangbroer, der skaber bevægelsesmuligheder på kryds og tværs af området. Beplantede gavle skal understrege det grønne indtryk, ligesom overdækkede gårde om vinteren lader folk dyrke køkkenhave midt i storbyen:

- De studerende fortjener stor ros. I dag bygger man nye huse med en neutral eller positiv energibalance, men denne vision er så interessant, fordi den kan forvandle hele kvarterer og bydele af eksisterende byggeri og genoprette en bæredygtig balance i forhold til energi, vand og kloaknet, siger Birgit Nørgaard, administrerende direktør i Grontmij | Carl Bro.

Balancen genoprettes i storbyen
Projektet er fuldt af miljøgevinster, for overdækningen af gårdene mindsker lejlighedernes varmetab, og året rundt vil solceller, vindmøller og vandopsamling levere el og forbrugsvand nok til at dække beboernes behov.

En vigtig funktion ved de grønne områder er at optage nedbør, hvilken kan redde mange storbykloakker, som typisk er forældede og overbelastes i takt med den globale opvarmning.

- Med sin mangfoldighed, muligheder, konflikter og skæringsflader er Nørrebro essensen af København som storby, og selv om vi er kommet langt i vores bestræbelser på at skabe en bæredygtig by, så har vi endnu et stykke arbejde foran os. De studerende har her givet et nytænkende bud, der er modigt, opfindsomt, gennemtænkt og realistisk, og som vi på rådhuset kan arbejde videre med, siger Teknik- og Miljøborgmester Klaus Bondam, som var med til at bedømme projekterne.

Fakta om Summer School
På Summer School 2009 udfordrede Grontmij | Carl Bro studerende med forskellige faglige baggrunde til at udtænke nye bæredygtige udviklingsstrategier, der kan være med til at forbedre klimaproblemerne og reducere byens forbrug af ressourcer.

Summer School er en tilbagevendende begivenhed, som består af en kombination af gruppearbejde, præsentationsøvelser og forelæsninger ved specialister fra Grontmij | Carl Bro og andre eksperter.

Deltagerne i 2009 var 21 studerende fra hele Danmark, som kom fra følgende uddannelsessteder: Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Århus Arkitektskole, Aalborg Universitet, Designskolen Kolding, Danmarks Designskole, Kunstakademiets Arkitektskole, Copenhagen Business School, Ingeniørhøjskolen København samt Københavns Erhvervsakademi.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094