23948sdkhjf

Nominerede til byggeriets klimapriser fundet

TUN BYG 2010 sætter fokus på klima, energi og miljø med tre nyindstiftede klimapriser. Nomineringskomitéen har nu udvalgt 21 produkter og løsninger i de tre kategorier.
Skandinaviens vigtigste fagmesse for byggematerialer, TUN BYG 2010, har indstiftet tre klimapriser: Byggeriets Klimapris, Byggeriets Energipris og Byggeriets Miljøpris. Prisoverrækkelsen skal være med til at anerkende byggeriets klimafrontløbere og gives til udstillere, der kan dokumentere energieffektivitet og CO2-reduktion i fremstillingen eller anvendelsen af deres byggematerialer.

Der er fundet 21 nominerede, som nu skal kæmpe om de tre priser. Vinderne vælges af en 11 mand stor nomineringskomite, der med sin brede sammensætning afspejler hele byggeriets opbakning til de nyindstiftede klimapriser.

De 21 nominerede virksomheder er:

Byggeriets Klimapris
Gives for dokumenteret markant nedsættelse af CO2-udslip ved anvendelse eller fremstilling af produktet/løsningen, eller til en udstillervirksomhed, der yder en dokumenteret klimaindsats eller har iværksat en decideret klimastrategi.

DAFA Airstop System – et komplet dampspærresystem, der understøtter det bæredygtige byggeri og nedsætter energiforbrug og CO2-udslip til gavn for klima og miljø. Et sammenhængende program med et stort tilbehørsprogam og en fornuftig løsning til en kritisk detalje.

Isoment - Nyudviklet træbaseret Isoment-ribbe, der ved at minimere træprocenten i midten af konstruktionen kan spare 25-50 mm vægtykkelse og dermed reducere kuldebroer betragteligt. Prototypen blev udviklet med Komfort-projektet Skibet ved Vejle.

Komproment har gjort en betydelig indsats for at markedsføre solenergi. Komproment er så-ledes medstifter af firmaet Nordic Energy Group, der producerer patenterede tagintegrerede solfangere. Firmaet har stiftet en landsdækkende sammenslutning af 130 håndværksvirk-somheder med speciale inden for tagarbejde – Tagprofferne – som løbende uddannes i energiløsninger i forbindelse med tagudskiftninger. Og endelig gør Komproment en indsats for solfangersalg igennem trælastleddet.

Saint-Gobain Weber - Saint-Gobain Weber er nomineret for deres klimastrategi, hvor igennem de har øget brugen af alternativ energi i form af alternative brændsler, så de i dag udgør 40 pct. af den forbrugte energi til produktionen.

Byggeriets Energipris
Gives til en udstiller, der har iværksat en effektiv energistrategi, alternativt til en producent, der har udviklet dokumenteret energibesparende bygningsdele og komponenter til byggeriet eller benytter alternativ/vedvarende energi i fremstillingen og/eller anvendelsen af komponenterne.

DAFA Airstop System - et komplet dampspærresystem, der løser ”tæt hus”-problematikken og er med til at nedbringe energiudslip. Et sammenhængende program med et stort tilbehørsprogram og en fornuftig løsning til en kritisk detalje. Systemet er gennemprøvet i Ener-gyFlexHouse på Teknologisk Institut i Tåstrup..

Hvidbjerg Vinduet har udviklet en ny Alux-serie, der har en vejrbestandig og vedligeholdelsesfri klimaskærm i aluminium, i midten et særligt isolatorprofil i komposit og inderst en karm/rammekonstruktion i ægte fingerskarret fyrrekernetræ. Produktet har en u-værdi for faste karme på 1,26 og for oplukkelige elementer på 1,35.

Jackon Danmark har udviklet Jackon Super EPS-isolering, der giver samme isoleringsværdi med 20 pct. mindre materiale og dermed reducerer vægtykkelsen. Jackon Super EPS bidrager således til energibesparelser som et resultat af bedre isolering eller mindre råstofforbrug.

Jeld-Wen Door Solutions' klima-yderdør med glas udmærker sig ved at have en særlig lav u-værdi på helt ned til 0,75 og er dermed en byggekomponent med en energieffektivitet, der kan medvirke til markante energibesparelser i det færdige byggeri.

Lacuna fremstiller facade-foldedøre af træ, der har en u-værdi på 1,0 eller derunder. Foldedørene er, hvad angår isoleringsevne, klassificeret som klasse 4 af Teknologisk Institut, hvilket ikke er almindeligt for foldedøre.

Nordic Energy Group har udviklet og patenteret et fuldt tagintegreret solenergiprogram – ta-gintegrerede solfangere - der på en diskret måde sikrer, at solenergi kan indgå som en naturlig del af en bygnings arkitektur.

Primalux tilbyder ovenlys med u-værdier under 1,0. Ved at anvende lavenergiovenlys kan der spares på isoleringsmængden eller opnås en væsentlig besparelse på varmetabet.

Rationel Vinduer - Rationel Energi-vindueskonceptet bygger på visionen om at tilføre boliger mere energi i fyringssæsonen, end der sættes til ud gennem vinduerne. Med Rationel Energi har Rationel desuden udviklet en ny montage- og indbygningsløsning, der minimerer kuldebroer og varmetab omkring vinduet.

Vitral - Skyview Ecoline er et lavenergi-ovenlys til flade tagkonstruktioner. Produktet har en samlet u-værdi på 0,9 og har en forventet levetid på 35 år. Produktet er desuden opbygget af genanvendelige materialer og har en klar glasoverflade, hvilket minimerer energiforbrug til belysning.

Byggeriets Miljøpris
Gives til en udstiller, der har iværksat en miljøstrategi og/eller en arbejdsmiljøstrategi. Alterna-tivt gives prisen for dokumenteret bæredygtige produkter/løsninger, der reducerer miljøbelastningen eller bidrager til bedre indeklima eller bedre arbejdsmiljø.

Casco MultiFix Premium Byglim indkapsler mikroskopiske støvpartikler og har en støvreduce-rende effekt på 90 pct., når produktet hældes ud og blandes. På denne måde undgår man cementstøv i luftvejene. Fliseklæben har desuden en længere rækkeevne, hvorved sækkene nu er på 15 kg i stedet for tidligere 25 kg, og man slipper derved for det tunge slæb.

Dewalt har udviklet en særlig AVC-teknologi (Active Vibration Control) med patenterede modvægtsmekanismer, der reducerer vibration med op til 30 pct., og ”flydende håndtag”, der isolerer håndtaget fra selve hammerhuset via affjedrede ophæng. Dette nedbringer de vibra-tioner, som kan give håndværkeren skader på knogler og ”hvide fingre”, uden at det går ud over værktøjets ydelse.

Dewalt - Ved udviklingen af Dewalts patenterede Li-lon-batterier var fokus på at undgå de mest skadelige kemikalier og på at øge batterilevetiden uden at gå på kompromis med ydelsen. Dewalts batterier er derved blevet mindre miljøbelastende.

F. Engel har fået alle standardprodukter EU Blomst-certificeret. Med valget af EU Blomst-certificering har F. Engel foretaget et strategisk valg og satser på langsigtede beklædnings-løsninger, der passer ind i både virksomhedens egen miljøstrategi og mange kunders miljø-politik.

L. Hammerich/Troldtekt - Troldtekt Akustik har opnået PEFC-certificering. Troldtekt kan dokumentere bæredygtig skov-drift, minimal miljøbelastning ved produktion, anvendelse og bortskaffelse samt indeklima-mærkning og bidrager dermed til et bedre miljø i hele produktets livscyklus. Produktet kan genanvendes, og 95 pct. af energien til produktionen kommer fra CO2-neutralt brændsel.

Pergos laminatgulv har fået tildelt det nordiske miljømærke Svanen. Kriterierne for at få tildelt Svanen er baseret på produktets indvirkning på miljøet gennem hele dets levetid. Pergo be-nytter genbrugsmaterialer for langt størsteparten af deres produkter, hvor der desuden kun benyttes gran og fyr.

Velux solcelledrevne og programmerbare ovenlysvinduer bidrager til et godt indeklima. Ovenlysvinduerne er forprogrammeret med et energibalanceprogram, der tager højde for årstiden og boligens geografiske placering, hvorved overophedning af boligen kan undgås, jævnlige udluftninger kan foregå automatisk og boligens isoleringsevne øges om natten ved automatisk at rulle gardiner ned. De soldrevne ovenlysvinduer genererer desuden selv sin energi fra solens stråler.

Woodfloor støtter bæredygtig skovdrift og arbejder som certificeret FSC- og PEFC-leverandør for at fremme salget af trægulve produceret af FSC- og PEFC-certificeret træ. Woodfloor arbejder desuden målrettet med en lang række tiltag for at forbedre miljøet samt det psykiske og fysiske arbejdsmiljø for medarbejdere.

Kilde: TUN 2010

Læs mere om: tun
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094