23948sdkhjf

Aarhus-bydel får sin egen ’triumfbue’

Med tydelig fransk reference er et opsigtsvækkende boligprojekt præsenteret i Aarhus.

Sammen med arkitektfirmaerne Transform og Vandkunsten, ingeniørfirmaet Moe og rådgiverne Plan og Proces har JCN Bolig vundet totalentreprisen på en boligrenovering i Aarhus-bydelen Gellerup.

Og det er langt fra et almindeligt renoveringsprojekt, som venter forude for Brabrand Boligforenings eksisterende Blok 4.

Som led i en større boligrenovering skal der nemlig slås et decideret hul i den slidte boligblok, og der etableres ni boliger i selve portåbningen. 

Arkitekterne gør dermed hele blokken til en port med en strålende lysskulptur, som er fem etager høj og bred nok til, at en gade føres igennem. Hullet skaber en ny vej ind i området og er samtidig et stærkt symbol på, at Gellerup nu går en ny og bedre fremtid i møde.

Et ikon for Aarhus
- Vinderprojektet ”Portene til Gellerup” med forslag til restaurering af boligblokke har potentialet til at blive et ikon – ikke bare for Gellerup, men for hele Aarhus. Og trækker klare referencer til den nye triumfbue i Paris, siger fagdommer Tom Nielsen, der er lektor ved Arkitektskolen Aarhus.

Konkurrencen blev vundet foran fire andre teams, og hos Transform betegner arkitekt Lars Bendrup som ”det endegyldige gennembrud inden for renoveringsprojekter” for JCN Bolig.

- Arkitektonisk en løsning på meget højt niveau, og så kan man samtidig allerede fornemme, hvor meget den nye bygning vil gøre områdets beboere. Det er meget spændende. Og så skal man ikke forglemme de ingeniørmæssige bedrifter, der ligger i at gennemskære en ældre boligblok med et stort hul. På alle måder et projekt, der har krævet stærke ressourcer hos såvel arkitekt, ingeniør som totalentreprenør, siger han.

Beboere bliver boende
Foruden de ni 'portboliger' omfatter projektet renovering af 101 eksisterende boliger. Totalentreprisen løber samlet op i 94,5 mio. kroner plus moms.

Første del af arbejdet går nu i gang med afstivning af blokken med stålkonstruktioner. Herefter skal den ene af opgangene rives ned, hvorefter opbygningen af de nye etager over porten kan igangsættes. Sideløbende skal alle boliger renoveres i tæt dialog med beboerne, der i gennem hele processen skal blive boende i deres lejligheder.

Med projektet flyttes opgang og elevator ned, så man i stedet for små lukkede indgangspartier får gennemlyste dobbelthøje rum og et trappetårn, der fungerer som lysmast. Samtidig med, at hele facaden får et løft, renoveres alle boligerne til moderne lejligheder med nye badeværelser, nye installationer og nye vinduer.

Projektet starter op omkring den 1. juni, og den færdigrenoverede boligblok – inklusiv Aarhus’ nye 'gyldne ikon' – skal stå færdig til i foråret/sommeren 2018.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125