23948sdkhjf

Danskere vinder specialpris i stor tysk konkurrence

OP Architecture og Rambøll Danmark er blandt de fem vindere af den internationale konkurrence om et mindesmærke for Frankfurts over 10.000 deporterede jøder.
I alt 135 forslag fra det meste af verden deltog i den åbne konkurrences første fase, hvoraf 20 blev anonymt udvalgt til anden fase og viderebearbejdning.

Der blev uddelt 5 priser - tre 2. præmier samt to specialpriser, hvoraf det danske team sikrede sig den ene for bidraget ” Absent Monument”.

Sanseligt tomrum
OP Architectures forslag fjerner fysisk en del af Main-floden og standser den stadige strøm af vand præcis ud for Frankfurter Grossmarkthalle.

Det vil give de besøgende en meget direkte og sanselig oplevelse af, hvad deportationen af jøderne betyder:

- Tomrummet var den stærkeste måde at udtrykke deportation og sorg på, uden samtidig at forsøge at hamle op med både Grosmarkthalles og højhusarkitekturen, forklarer Niels Lund Petersen, projektleder og partner i OP.

Nej var et andet ord for ja
Juryen var udelt begejstrede for ”Absent Monument”, men der var tvivl om realiserbarheden, hvorfor projektet blev tildelt specialprisen.

Arkitekter og ingeniører har dog efterfølgende i et brev til jurymedlemmerne bedt om lov til at viderebearbejde projektet på lige fod med de tre 2. præmievindere:

- Denne gang var nej blot et andet ord for ja, konstaterer Niels Lund Petersen.

- Ved at skabe en offentlig debat, der involverer flere interessenter og myndigheder, kræver ”Absent Monument”, at alle i Frankfurt yder en indsats – og kan dermed blive den ultimative undskyldning overfor ofrene, fortsætter han.

Det er ikke første gang Niels Lund Petersen står i spidsen for et omdebatteret projekt. Som tidligere associate i BIG var han både konkurrence- og designansvarlig for den danske pavillon til Shanghai Expo 2010, der som bekendt indebar udlånet af den lille havfrue.

Fakta om konkurrencen og det danske bidrag
Mindesmærket skal placeres ved den historiske ‘Grossmarkthalle’, hvorfra 10.000 jøder i årerne fra 1941 til 1945 blev samlet og deporteret til koncentrationslejrene i øst.

På samme grund opfører den Europæiske Centralbank sit nye hovedsæde, et storstilet højhusprojekt tegnet af den østriske tegnestue Coop Himmelblau.

Selvom floden Main ikke blev brugt til deportationerne har den stor symbolsk værdi som et billede på livet og historien, og som Frankfurts forbindelse til omverdenen. Hullet vil få vandet i floden til at falde – til pludselig at skifte retning. "Absent Monument" handler om denne bratte ændring af vandets bevægelse som metafor for deportationen.

Fredag d. 3. september, var der fernisering på udstillingen af samtlige indkomne konkurrenceforslag med åbningstale af direktøren for det jødiske museum i Frankfurt am Main Prof. Dr. Raphael.

Parallelt med udstillingen vil der køre en offentlig debat omkring de præmierede forslag, og i løbet af det næste år vil man med udgangspunkt i debatten tage stilling til projektets endelige udformning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127