23948sdkhjf

Fire vindere i rammeaftale til 100 mio. kr. sætter turbo på klimaprojekter

Naturstyrelsen forventer at bruge 110 mio. kr. i rådgivningshonorar til klima-lavbundsprojekter over de næste fire år, så der kommer nu for alvor gang i udtagning af lavbundsjorder, til gavn for klimaet, biodiversitet og naturen.

På baggrund af et udbud har styrelsen tildelt rammeaftalen til fire rådgivende ingeniørfirmaer: WSP Danmark, Cowi, Rambøll Danmark og EnviDan. Det skriver Naturstyrelsen i en pressemeddelelse.

Der er fuld fart på udtagning af tørverige lavbundsjorder landet over. Det gavner klimaet og projekterne er med til at opfylde den politiske Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug. Inden udgangen af 2026 forventer Naturstyrelsen at have sat gang i 55–60 projekter ud over de projekter, der allerede er i gang. Det samlede areal med disse projekter forventes at blive på cirka 18.500 ha klima-lavbundsprojekter.

Klima-lavbundsjorde binder CO2

Mange landbrugsjorder er drænet, og når et vådområde drænes, omsættes det organiske materiale i jordbunden, for eksempel tørv, og der udledes store mængder CO2. Når man genetablerer vådområdet, stopper omsætningen af tørv, og der opbygges atter biologisk materiale som binder CO2. Derudover styrkes biodiversiteten, når man omlægger fra et areal fra landbrugsdrift til naturområde.

Kilde: Naturstyrelsen

Når Naturstyrelsen sammen med private lodsejere og kommuner finder et lavbundsområde, der kan udtages af landbrugsdrift, går en lang række undersøgelser i gang. Det skal blandt andet undersøges, om det rent teknisk kan lade sig gøre, og om den eller de pågældende lodsejere ønsker at være med.

– Udtagning af jord er en del af de danske klimamål, og med et budget på godt 2,4 mia. kroner over de næste år, er det en opgave, der står højt på vores arbejdsplan. Derfor er jeg også glad for, at vi med det nye rammeudbud kan trække på god ekstern teknisk ekspertise til at løse opgaverne, siger vicedirektør i Naturstyrelsen Signe Nepper Larsen i pressemeddelelsen.

Direkte tildeling og miniudbud

WSP blev valgt som nummer i udbuddet. Rammeaftalen betyder, at WSP direkte bliver tildelt projekter til under 500.000 kr. i honorar, mens dem der ligger over i honorar skal i miniudbud, oplyser rådgiverfirmaet i en pressemeddelelse.

–Klima-lavbundjorde er et vigtigt element i vores generelle klima- og biodiversitetsindsats, og vi har et meget stærkt og erfarent hold inden for området, siger afdelingschef Rasmus Bang.

Det første klima-lavbundsprojekt blev etableret i Hals Mose i Nordjylland i maj i år, og her var WSP også rådgiver på projektet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.158