Markant fald i antallet af bygge-konkurser
Den gennemsnitlige konkursvirksomhed er 6,9 år gammel og har 2,5 fuldtidsansatte
- Selvom dansk økonomi efterhånden befinder sig i et solidt opsving, med boligbyggeriet som en vigtig vækstmotor, er der dog fortsat en del små byggevirksomheder bl.a. på Fyn og i Sydjylland, som har svært ved at få tingene til at hænge sammen, siger Bo Sandberg.
- Men når alle de aktuelle årsagsforklaringer er givet, må man også bare konstatere, at bygge og anlæg på godt og ondt er en branche med stor virksomhedsdynamik. Mange nye kommer til, mens andre bukker under. Det gør selvfølgelig ondt på dem, det går ud over, men set i droneperspektiv, er "kreativ destruktion" faktisk godt for erhvervslivets udvikling og for samfundsøkonomien, forklarer Bo Sandberg.
Mange nye spillere
På baggrund af Danmarks Statistiks tal, har Dansk Byggeri for hele erhvervslivets vedkommende beregnet nøgletal for den gennemsnitlige konkursvirksomhed anno 2017:
- De virksomheder, der foreløbig i 2017 er bukket under, er i snit 6,9 år gamle, har 2,5 ansatte og omsatte for 2.868.000 årligt, konkluderer cheføkonom Bo Sandberg og fortsætter:
- Den gennemsnitlige konkursvirksomhed er stiftet i kriseåret 2010, men mange er betydeligt ældre end det. Det er ikke kun i Matador, at virksomheder som Damernes Magasin går ned. Disruption og nye teknologier giver mange nye spillere i erhvervslivet, men koster også hæderkronede virksomheder livet, hvis man ikke formår at følge med tiden.
Danmarks Statistik har i sin nye konkursudgivelse også en oversigt over den gennemsnitlige størrelse på de virksomheder, der har drejet nøglen om de seneste 7 år. Her ligger byggeriet med i snit 6 beskæftigede pr. konkursvirksomhed nogenlunde på gennemsnittet for hele erhvervslivet. I dette gennemsnit indgår de inaktive "zombie-virksomheder" ikke.