23948sdkhjf

Byggeriet slap med beskeden eksport-nedgang i 2009

En ny undersøgelse viser, at byggeriet blot mistede 2 % af eksportomsætningen i 2009. Der er dog stor indbyrdes forskel mellem faggrupperne.
Bag undersøgelsen står Dansk Byggeri, Danske Arkitektvirksomheder samt Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

Konklusionen er, at den internationale krise gav negativ vækst hos entreprenører og arkitekter, mens ingeniørerne er gået frem på de udenlandske markeder:

- Selvom 2009 blev et år med tilbagegang i eksportomsætningen er det alligevel værd at bemærke, at tilbagegangen på de internationale markeder er mindre end på hjemmemarkedet. Det understreger, at danske entreprenører har opnået en stærk position på det internationale marked, vurderer Henriette Thuen, afdelingschef i Dansk Byggeri.

Arkitekter markerer sig fortsat internationalt
Ser man nærmere på tallene fremgår det, at entreprenørerne har oplevet et fald på 9 %, mens arkitekterne står med den største tilbagegang blandt de tre faggrupper.

Her er eksportomsætningen således faldet med 12 % fra 2008 til 2009:

- Tallene viser, at den globale krise som forventet har haft en negativ påvirkning også på vores udenlandske omsætning. Alligevel fastholder vi samme andel af udenlandsk omsætning i medlemmernes regnskaber, og det bekræfter os i, at danske arkitekter fortsat er aktive på de internationale markeder, siger Peter Theibel, der er international konsulent i Danske Arkitektvirksomheder.

Stigende internationalisering blandt ingeniørerne
De rådgivende ingeniører skiller sig ud som den eneste faggruppe med positiv vækst.

Fremgangen lyder på 8 % og skyldes ifølge analysen stigende omsætning i udenlandske datterselskaber:

- Det er lykkedes for de danske rådgivende ingeniører at styrke den internationale forretning i kriseåret 2009. Det er særligt værd at bemærke, hvordan de danske rådgivere i stigende grad agerer som en lokal aktør på de internationale markeder gennem datterselskaber. Det er en trend, der forstærker branchens internationalisering, vurderer adm. direktør Henrik Garver fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

For alle gruppers vedkommende er det aktiviteterne på de europæiske markeder, der har haft det sværest i 2009. Andelen af aktiviteter på øvrige internationale markeder gik derimod frem fra 32 % til 38 % af den samlede internationale omsætning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156