23948sdkhjf

Palsgaard Træ sætter spir på toppen af Vestre Fængsel

Danmarks største fængsel har netop afsluttet en større renovering. Et af de mest iøjnefaldende elementer er et præfabrikeret og 3 tons tungt spir på toppen af fængslets kirke.
I løbet af det seneste år er 4.000 m² tag blevet udskiftet som led i en større renovering af tagetagen på Vestre Fængsels ældste bygningsdele.

Undervejs i arbejdet besluttede fængslets ledelse sammen med projektets hovedentreprenør, Adserballe & Knudsen, at man også ville udskifte spiret på fængslets kirke, som blev opført sammen med fængslet tilbage i 1895.

Opgaven gik til Palsgaard Træ A/S, som efter godt og vel otte ugers arbejde leverede den tre tons tunge konstruktion i sidste måned.

Tager både standard- og specialopgaver
Manden bag den specielle opgave hedder Michael Rosen Madsen og er leder af Palsgaard Træs kvistafdeling.

Med sine 11 ansatte – to teknikere og ni produktionsfolk – er afdelingen en lille del af Palsgaard-koncernen, der i alt beskæftiger omtrent 200 mand.

Michael R. Madsen og hans ansatte producerer fortrinsvist standardopbyggede kviste, men afdelingen har gennem tiden udført flere specialopgaver; herunder altså senest spiret til kirketårnet på Vestre Fængsel.

Godt eksempel på mulighederne med præfabrikation
Alt omkring geometrien på spiret var foruddefineret, men herefter har det været op til Palsgaard selv at bygge konstruktionen. Virksomheden har således haft stor medindflydelse på det arkitektoniske resultat:

- Vi valgte at konstruere tårnet i to elementer. Den nederste, bærende del består af en ottekantet stålkonstruktion, hvorpå der er monteret otte træelementer, som efterfølgende er færdiggjort med blikkenslagerarbejde og vinduer. Den øverste del er en kegle i en præfabrikeret træspær-konstruktion, som er beklædt med brædder og zink, fortæller Michael R. Madsen.

Han forklarer, at valget af produktionsmetode skal ses i lyset af spirets omfattende dimensioner; 3,2 meter i diameter, en højde på 6,5 meter samt en vægt på ca. tre tons.

- Det har været en speciel og utraditionel opgave at udføre, men resultatet er blevet helt perfekt, og det er et godt eksempel på, hvad der kan lade sig gøre som præfabrikation, tilføjer administrationschef Margit W. Petersen.

Om Palsgaard Træ
Virksomheden er blandt landets største leverandører af præfabrikerede trækomponenter. Sortimentet omfatter spær og kviste samt tag-, facade- og dækelementer, der afsættes via trælaster og storentreprenører.

Foruden egne afdelinger i Hampen, Kliplev og Vester Hassing består Palsgaard Træ af selskaberne Tåsinge Træ samt tyske Skandach Holzindustrie.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078