23948sdkhjf

Hvor mange er egentlig beskæftiget i byggeriet?

Dansk Byggeri stiller spørgsmålstegn ved Beskæftigelsesministeriets nye tal for byggebranchen. De viser nemlig, at den aktuelle beskæftigelse er 2 % højere end i 2005.
Skal man tro det seneste nyhedsbrev fra Beskæftigelsesministeriet, ser det ikke så slemt ud med beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen.

Her fremgår det, at beskæftigelsen er hele 2 % højere end den var, lige inden opsvinget satte ind i 2005.

Opgørelsen stammer fra Danmarks Statistiks nationalregnskab, men ifølge seniorøkonom Finn Bo Frandsen fra Dansk Byggeri er tallene ikke korrekte:

- Disse tal er desværre misvisende. For tager man i stedet udgangspunkt i de stikprøvebaserede tal for byggebeskæftigelsen fra Danmarks Statistik, er beskæftigelsen hele 10 % lavere end den var i 2004. Der er således tale om en betydelig forskel i de to opgørelser. Derfor forventer vi, at Danmarks Statistik allerede i november vil nedjustere beskæftigelsen i nationalregnskabet, siger han.

To opgørelser – et resultat
Ifølge nationalregnskabet steg beskæftigelsen ved bygge og anlæg med 21 % fra 1. halvår 2004 til 1. halvår 2007.

Efter at være kulmineret i 1. halvår 2008 på et niveau, der var et par procent højere end året før, faldt beskæftigelsen med 17,5 % frem til 1. halvår 2010. Det medfører, at beskæftigelsen i 1. halvår i år er knap 2 % højere end niveauet i 2004.

Problemet med denne opgørelse viser sig ifølge Dansk Byggeri tydeligt, hvis man sammenholder den med regnskabets produktionsopgørelse. Denne burde afspejle sig i beskæftigelsestallene, men det er ikke tilfældet.

For produktionen i bygge- og anlægsbranchen steg med 12,5 % fra 1. halvår 2004 til 1. halvår 2007, hvorefter produktionen faldt med 30 % fra 1. halvår 2007 til 1. halvår 2010. I år ligger produktionen dermed 21 % under niveauet i 2004, når man betragter udviklingen i bruttoværditilvæksten i faste priser.

- Det er svært at forestille sig, at vi i Danmark kan være vidner til et fald i produktionen på hele 21 %, uden at det også får stor indflydelse på antallet af beskæftigede, konstaterer Finn Bo Frandsen.

En masse ærgerlig støj
Hos Dansk Byggeri mener man, at beskæftigelsestallene bliver mere realistiske, hvis udregningen tager udgangspunkt i de stikprøvebaserede tal for byggebeskæftigelsen.

De viser nemlig en stigning på 18 % fra 1. halvår 2004 til 1. halvår 2007, hvorefter beskæftigelsen faldt med 24 % frem til 1. halvår 2010.

Det vil sige, at her er niveauet noget lavere end før opsvinget satte ind. I 1. halvår i år var der 10 procent færre beskæftigede end i 2004:

- Der er tale om forskellige opgørelser af beskæftigelsen. Men selv om metoderne og definitionerne ikke er de samme, bør der være meget bedre overensstemmelse mellem statistikkerne, og de bør føre til det samme resultat, siger Finn Bo Frandsen, og fortsætter:

- Hvis nogen benytter den ene statistik, mens andre benytter den anden, er der risiko for, at man drager nogle forkerte konklusioner. Det giver en masse ærgerlig støj i diskussionen af byggeriets konjunkturudvikling.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094