23948sdkhjf

Se billederne: BMS på løfteopgave i Viborg

Tonstunge transformere skal sikre strøm til nyt akutcenter.

To transformere på hver fem tons ankom tirsdag til det nye akutcenter ved Regionshospitalet Viborg. Transformerne skal sørge for sikker og stabil strøm til alt fra lys og ventilation til udstyret på operationsstuerne.

Det er Energi Viborg og hospitalet, der i fællesskab har indkøbt og installeret de to transformere. Der er tale om to 1600 kVA luftkølede tør-transformere fra ABB, og de kan hver levere 2500 ampere. 

- Det sker jo kun én gang, og så står de her ligesom bare de næste 25-50 år og gør deres arbejde, uden at vi for alvor tænker over det. Så i dag er en ganske særlig dag!

Teknisk projektleder Anders Strandgaard Olsen får næsten julelys i øjnene, mens han sammen med sin kollega, Henrik Bo Gade, følger den tunge transformer, som hænger i luften foran det nye akutcenter ved Regionshospitalet Viborg.

For selv om der fortsat er to måneder til jul, så er det lidt ligesom juleaften for to fuldblods tekniknørder, når to transformere hejses ind og møjsommeligt transporteres ad smalle gange til bestemmelsesstedet i kælderen under det nye akutcenter.

Nødvendigt med to
De to transformere skal omdanne højspænding til lavspænding og forsyne det 24.000 kvadratmeter store akutcenter med strøm til lys, ventilation, operationsudstyr og andre livsnødvendigheder. Og netop sikkerheden er helt afgørende, når det handler om strøm og forsyning.

- Teoretisk set kunne vi godt nøjes med en enkelt transformer til den daglige drift, men på et hospital kan det jo meget nemt være et spørgsmål om liv og død, hvis strømmen pludselig forsvinder. Derfor er vi nødt til at have to transformere, så den ene kan tage over, hvis den anden sætter ud, forklarer Anders Strandgaard Olsen fra hospitalets Projektafdeling.

Hospitalet råder i forvejen over tre andre transformere, som forsyner det eksisterende hospital med strøm. 

De to nye transformere ville kunne forsyne rundt regnet 1000 almindelige husstande med strøm. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203