23948sdkhjf

3XN skal tegne højhuse i Mumbai

Et samarbejde med indiske Rohan Group sikrer nu den danske tegnestue flere spændende projekter i Indien. I første omgang to højhuse på i alt 55.000 m².
I løbet af det næste år skal arkitektfirmaet 3XN tegne en række eksklusive højhuse centralt i Mumbai.

Samarbejdet med den indiske developer Rohan Group har været to år undervejs og omfatter også et vigtigt socialt aspekt med genhusning af svagt stillede borgere.

Det kommer til at gå hurtigt
Mumbai vokser netop nu eksplosivt med op mod 100.000 nye indbyggere hver måned. Derfor er behovet for boliger enormt, både for de rige, for den voksende middelklasse og for de såkaldte ’slum-dwellers’, der bor i byens slumlignende områder.

Byens areal kan ikke udvides, så der skal bygges opad. Det er imidlertid vigtigt stadig at have fat i jorden – både i direkte og i overført forstand:

- Det kommer til at gå hurtigt i Indien, men ikke så hurtigt som vi så i Kina. Det betyder, at der vil være tid til at få tingene ordentligt på plads, mener Kim Herforth Nielsen, grundlægger af 3XN, som i dag rejser til Indien for at deltage i den formelle underskriftsceremoni.

Ceremonien finder sted i morgen i New Delhi, i den danske Ambassadørs bolig og under overværelse af Udenrigsminister Lene Espersen.

Nuværende beboere skal have gode vilkår
Aftalen mellem 3XN og Rohan Group omfatter først og fremmest opførelse af flere højhuse med luksuriøse boliger, men der er også en vigtig social opgave på dagsordenen.

I dag er der nemlig slumlignende bebyggelse på mange af de steder, hvor der skal bygges nyt. De indiske developers er i den forbindelse forpligtede til at give de eksisterende beboere gode vilkår og genhuse dem i de nye bebyggelser:

- Det sociale aspekt er helt centralt – også for vores engagement i Indien. Der er virkelig gang i udviklingen i Indien, men de har en sund og social indstilling og har fx ingen intention om at flytte de dårligt stillede ud af byerne. Tværtimod forstår de, hvor vigtigt det er, at folk har mulighed for at bo i nærheden af deres arbejdspladser, forklarer Kim Herforth Nielsen.

Noget ud over det sædvanlige
Rohan Group er en af de største developere i Mumbai. Virksomheden har mere end 60 færdige projekter bag sig og næsten ligeså mange nye i sigte.

Da firmaet tog kontakt til 3XN var det klart, at de ville noget ud over det sædvanlige. Ikke mindst tegnestuens udviklingsafdeling GXN og mulighederne for at implementere innovative grønne løsninger i den tæt bebyggede storby vakte interesse:

- Rohan Groups engagement harmonerer godt med 3XNs helhedsorienterede tankegang, hvor social og miljømæssig bæredygtighed er to sider af samme sag, siger Kim Herforth Nielsen, der ser frem til samarbejdet og den interkulturelle udveksling, som giver mulighed for at udvikle tegnestuens kompetencer.

Boligtårne på 15.000 og 40.000 m²
De indiske højhuse udvikles af 3XN på tegnestuen i København, mens projekteringen sker i samarbejde med lokale arkitekter, som har indgående kendskab til de lokale forhold.

Aftalen indebærer således også, at 3XN skal uddanne lokale arkitekter i anvendelse af nye materialer og teknologier, der kan bidrage til eksempelvis at sænke energiforbruget, forbedre luftkvaliteten og nedbringe behovet for vedligeholdelse.

De første to projekter er endnu kun på tegnebrættet, men der vil blive tale om to boligtårne på henholdsvis 15.000 og 40.000 m². Tegnestuen arbejder på forskellige modeller med integreret genhusning, hvor områdets tidligere og kommende beboere vil komme til at leve side om side. Designet lægger vægt på at genskabe det interagerende miljø med sociale rum og tæt kontakt, som er kendetegnende for områderne i dag.

3XN er en af de første danske tegnestuer, der får opgaver i Indien. De internationale opgaver udgør ca. 50 % af tegnestuens omsætning og affødes ofte af internationale arkitektkonkurrencer. Virksomheden har netop vundet en stor opgave i Skandinavien, som vil blive offentliggjort snarest.
Læs mere om: 3XN
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.163