23948sdkhjf

Hvorfor står håndværkere bare og glor?

Der er lagt op til hed debat på Byggeri’18, når BAT-leder og SBi-forsker diskuterer spild på byggepladsen.

- Det er noget sludder, at den største trussel for byggebranchen de kommende år er mangel på kvalificeret arbejdskraft. Truslen er snarere, at mine medlemmer – murere, tømrere, malere og en række andre håndværkere – står 33 procent af deres arbejdstid uvirksomme på byggepladserne. Den kvalificerede arbejdskraft er altså til stede, hvis man begynder at udnytte den bedre. Det gør man ikke i dag, og det koster milliarder af kroner, og vi spilder tusindvis af mandetimer.

Det siger Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet, som optakt til denne uges Byggeri-messe, hvor Gunde Odgaard skal debattere spildtidsprocenter på danske byggepladser med seniorforsker Niels Haldor Bertelsen fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi).

Messeavis om Byggeri'18

Som optakt til Byggeri'18 har Licitationen, Building Supply DK og Mestertidende i fællesskab udgivet en særlig messeavis med 44 siders dedikeret fokus på årets byggerimesse.

Find avisen her

Niels Haldor Bertelsen har gennemført et logistikprojekt, der har undersøgt byggepladsens styring og logistik samt varetilgængelighed. Konklusionen er, at der kan skabes forbedring på mange fronter.

- Der mangler samarbejde mellem byggefolk og leverandører, håndværkerne er ikke uddannet i digitale værktøjer, og ofte tager man ikke ansvar for det samlede byggeris effektivitet – hverken i ledelsen eller blandt medarbejderne. Og så bruges tiden forkert. Hvorfor bruger man for eksempel to timer på at køre ned til tømmerhandlen for at hente manglende skruer, hvis man i stedet kan få sendt en pakke hurtigt ud til en langt billigere pris? Der er masser af lavt hængende frugter, så det gælder bare om at åbne øjnene for det, siger Niels Haldor Bertelsen.

Hos Danske Byggecentre, der arrangerer Byggeri-messen, er hensigten med debatten at inspirere og provokere bygge- og anlægsbranchen:

- De kloge løsninger er allerede til stede, og byggecentrene kan i dén grad være med til at styre logistikken på byggepladsen, levere just-in-time og sørge for varetilgængelighed. Problematikker, der i øjeblikket er mere relevante end nogensinde før, siger administrerende direktør Palle Thomsen, der selv kommer til at indlede og afrunde debatten.

Debatten finder sted torsdag den 15. marts klokken 14 på Byggeri ’18.

Se mere om messen Artiklen er en del af temaet Byggeri'18.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094