23948sdkhjf

Fokuseret fradrag og bedre timing, tak: Her er byggecenter-direktørens ønskeliste

Valgkampen er skudt i gang, og Building Supplys søstermedie Wood Supply har spurgt branchens organisationer, hvad de ønsker sig af en kommende regering. I brancheforeningen Danske Byggecentre håber direktør Palle Thomsen blandt andet på mere energirenovering og på en lidt bedre timing.

Hvad er Danske Byggecentres tre største ønsker til den kommende regering?

– Vi snakker jo en hel del om den grønne dagsorden, både overordnet men især også inden for byggeriet. Set i lyset af den nuværende situation og udviklingen, er det allervigtigste set fra vores side derfor energirenoveringer. Den grønneste energi er den, vi ikke bruger, og det skal en ny regering prioritere. Vi kunne meget godt tænke os, at man genindfører håndværkerfradraget, men helst i form af et fradrag for energiforbedringer, for det er noget af det, man kan gøre her og nu – man kan nå at isolere mange huse på den tid, det tager at bygge en vindmølle.

– I vores branche er der stort fokus på dokumentation i forhold til byggematerialer, både når det kommer til CO2, men også når der gælder mange andre faktorer. Specifikt handler meget af det om EPD’er (miljøvaredeklarationer, red.), og selvom det på EU-plan er vedtaget, at EPD’erne er frivillige, og regeringen derfor ikke har stort råderum, så kan man godt opfordre virksomhederne til at få dem implementeret og skabe bedre rammer for, at det kan ske.

– Selvom prognoserne tyder på, at vi får lidt flere hænder det næste års tid, så er arbejdskraft stadig noget, vi mangler. Regeringen bliver nødt til at udvide arbejdsstyrken, og til trods for en kommende krise er det et langsigtet problem – derfor er det også stadig en høj prioritet.

Hvad er efter jeres opfattelse de største udfordringer, branchen står overfor i det kommende år?

– Her er tænker vi ikke meget anderledes end så mange andre; inflationen er klart nummer et på den liste, og det fylder meget i øjeblikket. Derudover er de store udfordringer jo også de ting, vi håber regeringen vil håndtere - lettere adgang til dokumentation og manglen på arbejdskraft.

Hvad er det/de mest markante tiltag, den nuværende regering har gjort for branchen?

– Det har været i den nationale strategi for bæredygtigt byggeri og indførelsen af den frivillige bæredygtighedsklasse som en måde at fremme det grønne byggeri på.

– Det var en god ting, at de hævede håndværkerfradraget til det dobbelte – at de så fjernede det igen, var knapt så smart, og timingen i det var skæv. Det har vi set før, når man bruger byggeriet til at prøve at regulere konjunkturudsvingene, så sker det gerne med flere års forsinkelse, og der er man nødt til at reagere hurtigere, hvis tiltagene skal have den ønskede effekt.

Artiklen er en del af temaet Folketingsvalg 2022.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Tidsplanen skrider igen-igen på supersygehus
Kæmpe vandbeholder skal have sig en overhaling - Pris: 1 milliard kroner
Konstruktionsfejl og konkurs gør byggeri ubrugeligt
Byggeomkostninger brager op i tredje kvartal
Nordjysk elementproducent øger aktivitetsniveauet, men bundlinjen følger ikke med
Giver grønt lys til karréprojekt med 260 lejeboliger
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Leder IDAG

Send til en kollega

0.141