Håndværkere: OK at vores børn får samme job som os
Især ufaglærte og faglærte mænd er tilfredse med, at deres børn får samme type arbejde som dem selv
900 3F’ere har deltaget i undersøgelsen, som analysebureauet Analyse Danmark har lavet for Fagbladet 3F.
Professor i psykologi på Aalborg Universitet Martin D. Munk har forsket i social mobilitet, uddannelse og livsforløb. Om flertallet af 3F’ernes holdning siger han:
- Det giver en større grad af familiefred og social accept inden for familien, når man gør det samme, siger han og forklarer, at når børn bevæger sig ud i andre erhverv end forældrene, så giver det mulighed for bedre løn og arbejdsvilkår. Men det kan også skabe en mental afstand.
- Det er mere forudsigeligt og trygt, hvis børnene bliver noget, man kender, siger Martin D. Munk.
Ifølge professoren viser flere undersøgelser, at arbejderbørn med højere uddannelser end deres forældre, falder tilbage i job og positioner, som deres forældre har haft. Det sker typisk, når de er fyldt 40 år.
Undersøgelsen fra Analyse Danmark viser, at det især er mændene, der er tilfredse, når deres børn vælger samme slags arbejde som dem selv.
3F’erne i undersøgelsen angiver faglig stolthed som den væsentligste forklaring på deres tilfredshed med jobbet.
Professor Martin D. Munk mener, at andre faggrupper som sygeplejersker og lærere ville være mindre tilfredse, hvis de havde børn, der gik i deres fodspor jobmæssigt.
36 procent af 3F’erne i undersøgelsen vil ikke være tilfredse, hvis deres børn får samme slags arbejde som dem selv. Det gælder først og fremmest kvinder, viser undersøgelsen.
Nedslidning og for hårdt arbejde er den primære forklaring på, at børnene skal finde en andet type arbejde. Dernæst er 3F’ernes forklaring, at de får en lav løn for arbejdet.
Chefanalytiker hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Mie Dalskov Pihl laver analyser om uddannelse, beskæftigelse og arbejdsmarkedet i Danmark. Hun mener, at 3F’ernes svar i forbindelse med undersøgelsen viser, at man danner sin holdning ud fra jobsituationen.
- Den vidner om, at vi har et todelt arbejdsmarked. Nogle har gode forhold, faglighed og godt arbejdsmiljø. Mens andre er på kanten i udsatte positioner med dårligt arbejdsmiljø. De kunne godt tænke sig at have det noget bedre, og derfor ønsker de ikke, at deres børn får den samme type arbejde.