23948sdkhjf

3XN vinder bæredygtigt byggeri på Bornholm

Sammen med William McDonough & Partners og Esbensen Rådgivende Ingeniører skal 3XN udvikle et af de første Cradle to Cradle projekter i Europa. Budgettet er 150 mio. kroner.
I 2012 rykker den bæredygtige Cradle to Cradle-filosofi ind på Bornholm, når det nye ”Demonstratoriet – Green Solution House” åbner.

Med projektet ønsker Business Center Bornholm at skabe optimale rammer for international udvikling, demonstrationer og tests af nye grønne teknologier.

Arkitektonisk bliver der tale om en kombination af ca. 5.000 m² nybyggeri med bl.a. et auditorium til brug for møder og konferencer samt ca. 5.000 m² energirenovering af de eksisterende bygninger, som vil vise løsninger på energioptimering af 70’er og 80’er byggeri. Det endelige arkitektoniske greb er endnu under udvikling:

- Vores målsætning for Green Solution House er at skabe en innovativ platform for udvikling af bæredygtighed på det allerhøjeste internationale niveau. Bygningen skal løbende være en showcase på de nyeste muligheder og også derigennem bidrage til både lokal og global udvikling og videndeling. Helt konkret er ambitionen netop nu at implementere visionære løsninger inden for biodiversitet, nye materialer, energioptimering samt vand og affaldshåndtering, siger projektleder Kasper Guldager Jørgensen fra 3XNs udviklingsafdeling, GXN.

Et bæredygtigt Bornholm
Den endelige finansiering af projektet kræver tilskud dels fra de nationale fonde og dels via strategiske partnerskaber. Der er imidlertid allerede skabt et stabilt finansielt fundament, som betyder, at projektet nu kan indledes med en analysefase, der skal afdække de bedst tænkelige bæredygtige principper og løsninger.

Helt konkret forventes bygningen at skulle rumme konference, udstillings- og forskningsfaciliteter med særligt sigte på at underbygge Bornholms status som bæredygtigt samfund med unikke test muligheder for grøn energiteknologi.

Hos 3XN arbejder udviklingsafdeling GXN netop nu sammen med Vugge til Vugge Danmark om at udvikle en ny byggeanvisning baseret på Cradle to Cradle-tankegangen, og blandt andet derfor ser grundlægger Kim Herforth Nielsen interessante perspektiver i projektet:

- Green Solution House er ikke blot en spændende arkitektonisk opgave men repræsenterer også en unik mulighed for at implementere de nyeste resultater af vores udviklingsarbejde og skærpe vores kompetencer fremadrettet, siger han.

"Bright Green Island"
Green Solution House opføres som et centralt led i "Bright Green Island"-visionen, der blev vedtaget af Bornholms Vækstforum i 2008.

Handlingsplanen for ’Bright Green Island’ er en af de mest ambitiøse i Europa inden for energiområdet og indeholder blandt andet et mål om at etablere et internationalt førende test- og demonstrationsmiljø for grønne teknologier og løsninger på Bornholm.

Green Solution House skal således som et demonstratorium for klimateknologi og bæredygtighed medvirke til at realisere og forankre visionen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094