23948sdkhjf

Vor tids byggeboom er en historisk miniput

Beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen er rekordhøj, og en stor del af byggeriets største virksomheder melder om godt polstrede ordrebøger.

Og selv om det høje aktivitetsniveau især skyldes boligbyggeriet, så er nutidens byggeboom for ingenting at regne i sammenligning med aktiviteterne for et halvt hundrede år siden.

Fibercementproducenten Cembrit har gravet i tallene hos Danmarks Statistik, som viser, at der blev påbegyndt knap 28.000 boliger i 2016, der står som det travleste år under den nuværende højkonjunktur. Det tal blegner dog i sammenligning med 1972, hvor byggeriet af knap 64.000 boliger blev igangsat.

Og i det hele taget har nutidens byggeboom svært ved at hamle op med fortiden. For mens der i gennemsnit er blevet påbegyndt byggeri af cirka 21.500 nye boliger årligt de sidste tre år, så blev der i perioden fra 1960 til 1979 opført flere end 800.000 boliger i Danmark – heraf cirka 200.000 almene boliger.

Historisk travlt i Cembrit
Baggrunden for det historiske byggeboom var en kombination af udpræget boligmangel, økonomisk fremgang og ikke mindst en industrialisering af byggeriet, hvor traditionelt håndværk blev erstattet af præfabrikerede elementer, der hurtigt og effektivt kunne monteres på byggepladsen.

Nybyggeriet koncentrerede sig i forstæderne, og danskerne flyttede i tusindvis væk fra byernes tætpakkede baggårde for i stedet at nyde livet i mere naturskønne omgivelser med luft og plads til udfoldelser. I den henseende var drivkraften for byggeboomet i 60’erne og 70’erne den modsatte af drivkraften i det aktuelle boom, hvor det først og fremmest er urbanisering, der skaber boligbehovet. 

Parcelhusene tegnede sig for omkring 450.000 af de nyopførte boliger i perioden fra 1960 til 1979, og en stor del af husene blev udstyret med eternittage, som i de seneste år er begyndt at blive udskiftningsmodne.

- Det store generationsskifte på parcelhustagene er i fuld gang, og det er en af årsagerne til, at vi lige nu oplever det højeste aktivitetsniveau i Cembrits historie, siger Morten Rosager Andersen, der er administrerende direktør i Cembrit, som altså har gravet de historiske tal frem til sammenligning.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094