23948sdkhjf

117 boliger bliver prøveklud for unik klimatilpasning

En banebrydende klimatilpasningsløsning, hvor regnvand håndteres via fordampning, ser dagens lys i Gladsaxe Kommune. Løsningen er udviklet i et samarbejde mellem Gladsaxe Kommune og Realdania samt forsyningsselskabet Novafos, Teknologisk Institut og Københavns Universitet. 

Fremtiden byder på flere kraftige regnskyl, som belaster kloakkerne, og som kan oversvømme byområder. Derfor har Gladsaxe Kommune i samarbejde med Realdania efterspurgt nye teknikker til lokal håndtering af regnvand, så kloakkerne bliver belastet mindre, og skader på huse og veje reduceres. 

Den nyskabende løsning har fået projektnavnet Damp, og over de kommende år skal det være med til at udvikle helt nye klimatilpasningsløsninger i Gladsaxe Kommune. 

Konkret går projektet ud på, at regnvandet fra boligafdelingen Pileparken 6 under Arbejdernes Boligselskab i Gladsaxe med 117 boliger skal håndteres lokalt - udelukkende med fordampning. Lokal nedsivning er nemlig ikke mulig, når der er forhøjet grundvand eller forurenet jord. 

Målet i Gladsaxe er at skabe verdens første klimatilpasningsanlæg af denne type. Der er tale om skalerbare løsninger, som kan kopieres af andre boligafdelinger og hvor de teknologier, som bliver udviklet, kan bruges i resten af verden. 

Et projekt, der bygger broer
Bebyggelsen Pileparken skal med projekt Damp danne ramme for et rekreativt landskab, som både vil blive et fristed for beboerne og et laboratorie for de banebrydende fordampningsløsninger. 

Projektet bygger bro mellem teknologi og æstetik. Det er baseret på et bredt fagligt samarbejde mellem arkitekter, biologer, forskere og ingeniører, som fra starten tænker i samarbejde med beboerne og lokalt driftspersonale. Både Gladsaxe Kommune, forsyningsselskabet Novafos, Teknologisk Institut og Københavns Universitet deltager således sammen med boligselskabet i projektet. 

- Med Damp udvikler vi en helt ny overflade til byen. Det bliver et laboratorium i virkeligheden, hvor vi samtænker æstetiske og hydrauliske principper og udvikler helt nye og fordampningsegnede overflader til byen. Kombineret med planter og træers potentiale til biologisk fordampning skaber vi et moderne, urbant, rekreativt landskab, baseret på naturens egne principper, siger arkitekterne bag projektet, projektleder Morten Rask Madsen, akitekt Julie Trier Brøgger sammen med konsulent Kristoffer Sindby-Larsen fra Teknologisk Institut. 

Projektet har særlig fokus på at udvikle en løsning til regnvandshåndtering i den tætte by. I et fordampningsanlæg vil vandet være synligt som rislende og spejlende overflader. Naturlige, grønne miljøer skaber næring til et frodigt dyre- og planteliv, og man kan dermed skabe byrum, vi ikke kender i dag.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095