23948sdkhjf

Regnbue indviet i Århus

Fredag den 27. maj 2011 blev ”Your rainbow panorama”, et nyt værk af Olafur Eliasson, officielt indviet på taget af kunstmuseet Aros.
Den dansk/islandske kunstner har skabt det permanente kunstværk, som består af en cirkelformet 150 meter lang og tre meter bred rundgang udført i glas i alle spektrets farver.

Monteret på slanke søjler 3,5 meter over museets tagflade og med en diameter på 52 meter strækker det spektakulære kunstværk sig fra facadekant til facadekant på den kubiske museumsbygning.

Sansevandring
Museets gæster har via trapper og elevator adgang til ”Your rainbow panorama”. Herfra kan de begive sig på en vandring gennem det cirkulære, panoramiske forløb med et fantastisk udsyn over byen og bugten i alle regnbuens farver.

Under det ”svævende” kunstværk er selve tagfladen og dens cirka 1.500 kvadratmeter beklædt med bæredygtigt træ, så tagfladen udgør et rekreativt område og en udsigtsplatform for museets gæster et halvt hundrede meter over gadeniveau. Tagterrassen er finansieret af Købmand Herman Sallings Fond.

- Your rainbow panorama går i dialog med den eksisterende arkitektur og forstærker det, der i forvejen er givet, nemlig udsigten over byen. Jeg har skabt et rum, der nærmest udvisker grænserne mellem indenfor og udenfor – hvor man bliver lidt usikker på, om man er trådt ind i et værk eller ind i en del af museet. Denne usikkerhed er vigtig for mig, da den opfordrer folk til at tænke og sanse ud over de dimensioner, de er vant til at begå sig i, siger Olafur Eliasson om sit kunstværk.

Vartegn for Århus
Olafur Eliasson vandt i 2007 konkurrencen om et kunstnerisk/arkitektonisk værk på taget af tegnestuen Schmidt Hammer Lassen Architects’ kubiske museumsbygning. Bag udvælgelsen af vinderprojektet stod en enig jury, der begrundede valget med blandt andet følgende ord:

- Projektet imødekommer på fornem vis konkurrencens ønske om at konvertere ARoS’ tagflade til en unik, kunstnerisk og arkitektonisk seværdighed af internationalt format. Forslaget skaber et meget smukt og poetisk sted, der forener panoramaudsigten fra taget med en enestående kunstnerisk-arkitektonisk dimension, som bidrager til at udvikle nye forståelser af arkitekturens billedkunstneriske grænseflader. Samtidigt etableres et stærkt identitetsskabende vartegn for Aros og Århus by.

Realdania, der har været med til at planlægge og gennemføre projektet, har finansieret opførelsen af kunstværket med 60 mio. kr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11