23948sdkhjf

Klumme: Fornuftig Bygningsklasse 2020

Forslaget til den nye Bygningsklasse 2020 er et brugbart kompromis på et vanskeligt felt, mener bæredygtighedskonsulent Mikael Koch fra Danske Arkitektvirksomheder.
Af Mikael Koch, bæredygtighedskonsulent, Danske Arkitektvirksomheder

Der har netop været høring om et forslag til en ny Bygningsklasse 2020, som skal bane vej for fremtidige energibesparelser, og Danske ARK er godt tilfreds med forslaget.

Den nye bygningsklasse er et resultat af et langvarigt udredningsarbejde, hvor repræsentanter for myndigheder, energisektoren og byggeriets parter har fundet sammen om at finde veje til at opnå endnu 25 procents reduktion i bygningers energiforbrug frem til 2020.

Danske ARK har deltaget meget aktivt i dette arbejde og med opbakning fra flere medlemmer bidraget med arkitekterhvervets forslag til det fremtidige bygningsreglement. I sådan en politisk proces får ingen deltagere alle sine synspunkter igennem. Men da vi har været gode til at argumentere ihærdigt og sagligt, med afsæt i konkrete virksomheders erfaringer, er vi kommet ganske langt.

De danske krav om energi-effektivitet er efterhånden så ambitiøse, at det er en udfordring at skærpe dem yderligere. Danske ARK har derfor argumenteret for et bygningsreglement, der understøtter innovation ved først og fremmest at stille krav til en bygnings funktion frem for at stille krav, der mere eller mindre dikterer en bestemt løsning.

Her er der områder, hvor den nye bygningsklasse, efter vores opfattelse, er for smalsporet. Det gælder fx balancen mellem energiforbrug og indeklima, hvor vi er synes, der skulle være åbnet op for andre løsninger, end de der er gængse i dag.

Samlet set er vi dog ganske godt tilfredse med den nye "Bygningsklasse 2020". Den repræsenterer et brugbart kompromis på et vanskeligt felt. Der er masser af spændende udfordringer. Lad mig blot pege på de mange vanskeligheder der opstår i krydsfeltet mellem energibesparelser, sikring af godt indeklima og tilstrækkeligt dagslys.

Det skal der udvikles videre på frem mod næste revision af Bygningsreglementet i 2015. Der er også brug for hurtigst muligt at skærpe kravene til visse byggekomponenter. Der er behov for udvikling af bedre simuleringsværktøjer samt for et bygningsreglement, som giver mulighed for at bruge simuleringsværktøjer, der er integreret i de eksisterende 3D-værktøjer, til dokumentation.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079