23948sdkhjf

Rubow Arkitekter vinder plejecenter på Bornholm

Sammen med PK3 Landskabsarkitekter og Rambøll Denmark skal Rubow Arkitekter tegne en ny bebyggelse med 60 almene plejeboliger i Rønne.
Et team bestående af Rubow Arkitekter, PK3 Landskabsarkitekter og Rambøll Denmark er netop blevet udpeget som vinder af projektkonkurrencen om en ny plejeboligbebyggelse ved Snorrebakken i Rønne.

Projektet omfatter 60 almene plejeboliger, der målrettes borgere med demenssygdomme og psykiatriske lidelser. Bebyggelsen er udlagt som tre grupper af boenheder, der anlægges som separate og genkendelige bygningsvolumener på en skrånende grund, omgivet af et stort åbent parkrum.

Et hjem frem for en institution
Det vindende projekt fremstår som en karakterfuld bebyggelse, der henter sin inspiration i den bornholmske arkitekturtradition. Bebyggelsen er desuden karakteriseret ved bæredygtige tiltag og et lavt energiforbrug.

Byggeriet udformes i et tidssvarende formsprog, der afspejler områdets typologi. Villamotivet fra Rønne by og gården med gårdspladsen er i projektet oversat til en moderne version af rækkehuse, der placeres som længer omkring en gårdsplads.

Gårdspladsen ses som det samlende og identitetsskabende motiv for de enkelte boenheder og danner rammerne for ankomsten. Lysskorstene og karnapper anvendes som arkitektoniske og rytmeskabende elementer, der skal understrege indtrykket af en rækkehusbebyggelse i en menneskelig skala:

- Med projektet ønsker vi at skabe et plejehjem med et humant, åbent udtrykt, der med sin arkitektur og udformning understøtter tanken om en værdig alderdom i smukke, gedigne og genkendelige omgivelser. Et hjem frem for en institution, der danner en sammenhængende helhed med højst muligt præg af samhørighed og identitet, udtaler Lars Hetland, partner i Rubow Arkitekter.

En bæredygtig identitet
Bæredygtighed har været et gennemgående designparameter i udformningen af byggeriet, hvor der bl.a. er arbejdet indgående med plandisponering af de enkelte boliger for at sikre optimalt dagslysindfald.

Bygningsudformningens geometri, størrelse og placering af vinduer m.v. har også været genstand for energivurderinger. Desuden er der integreret solcellepaneler i tagene og installeret ventilationsanlæg med varmegenvinding samt naturlig ventilation.

Dette, kombineret med håndtering af overskudsregnvandet og et parklignende landskab, der understøtter en god biofaktor, er midler, der skal synliggøre bæredygtighed som en del af plejeboligcenterets identitet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093