23948sdkhjf

Engelske arkitekter bag Odenses nye citycenter

Steen & Strøm Danmark præsenterede mandag det rådgiverteam, der skal skabe et 42.000 m² stort citycenter med 100 butikker i Odense midtby.
Odense Rådhus dannede rammen, da udviklingsselskabet Steen & Strøm mandag præsenterede de rådgivere, der skal designe byens nye indkøbscenter.

Planen er, at centret inden for en fireårig periode skyder op af jorden på 'slagterigrunden' for enden af byens gågadenet.

Centret vil med sine 42.000 m² blive Danmarks største citycenter med 100 butikker og 1.700 parkeringspladser. Dertil kommer et kontorkompleks.

En spændende udfordring
I spidsen for teamet står engelske Benoy, som har stor erfaring med centerbyggerier over hele verden. Senest har Benoy slået stregerne til Londons nyåbnede shoppingcenter Westfield, der betegnes som et af Europas mest nyskabende.

Ifølge arkitekt Robert Bishop fra Benoy skal det nye citycenter fungere som kommercielt anker for det eksisterende handelsliv i bymidten og udgøre en ¨’port’ til gågaden, når man ankommer med tog, bus eller bil. Det skal være et levende og interessant urbant miljø, hvor bygningerne skal tale deres eget arkitektoniske sprog.

- Det er mange aspekter, vi skal kombinere her, og det er en spændende udfordring, som byens borgere vil forvente sig meget af. For os er det afgørende for kvaliteten af et bymiljø, at arkitekturen skaber rum for oplevelser og aktiviteter. Publikum skal kunne lide at opholde sig her, også når de har fri, siger Robert Bishop.

En ny generation af shoppingcentre
Byggepladsen ligger tæt ved Odense Station, hvor flere lokalplaner har været i spil, siden byens slagteri blev revet ned. I foråret 2011 blev grunden erhvervet for 240 mio. kroner af Steen & Strøm Danmark, der i forvejen ejer og driver en række af landets største shoppingcentre.

- Vi har haft kig på grunden i lang tid som den perfekte ramme for at trække de nyeste tendenser inden for centerbyggeri til Danmark, både hvad angår arkitektur, design og butiksmix. Vi vil gerne overraske og tale til sanserne, og at det er lykkedes at friste en så markant tegnestue som Benoy til projektet, er vi meget glade for, siger udviklingsdirektør Karen Nielsen fra Steen & Strøm Danmark.

Aarhus arkitekterne bliver co-arkitekt
Aarhus arkitekterne med arkitekt Søren Byriel i spidsen bliver projektets hovedaktør. Tegnestuen skal stå for myndighedsprojekt og hovedprojekt og vil således få ansvar for, at citycentret lever op til danske regler og byggeskikke. Søren Byriel siger:

- Det er et meget ambitiøst projekt, både hvad angår kompleksitet og trafikale udfordringer, og når vi dertil skal være med til at udvikle et helt nyt koncept for shopping i samarbejde med et af Europas bedste arkitekthuse, ja, så kan vi ikke ønske os en mere spændende opgave.

Grontmij projekterer
Samtlige ingeniørdiscipliner vil ingeniører fra Grontmijs Odense-afdeling stå for.

- Projektet bliver Region Syddanmarks største og vil færdiggøre byen mod banegårdsarealet, og det er en løsning, vi oplever stort savn af i bymidten, hvor vi selv har kontor, siger projektansvarlig Per Christensen.

- Samtidig sætter bygherre helt nye standarder, når det gælder miljø og bæredygtighed. Målet er, at centret ikke bruger anden energi end det, det selv producerer, og kommer vi i mål med dén ambition, bør vejen være banet for en miljøcertificering, der løfter centret op i en helt ny kategori, siger Per Christensen.

Tilknyttet projektet bliver endvidere Moe og Brødsgaard. Det rådgivende ingeniørfirma har før arbejdet sammen med Steen & Strøm Danmark og bliver bygherrerådgiver.

- Moe og Brødsgaard og vi kender hinanden godt, ligesom flere i teamet har fælles erfaringer fra tidligere projekter. Så her er både bygherre og projekt i trygge hænder, siger projektchef Per Hald fra Steen & Strøm.

Per Hald får ansvar for den daglige proces og ledelse af aktiviteterne i Odense.

Lokalkendt arkitekt på holdet
Som holdets fjerde rådgiver har Steen & Strøm valgt Skovhus Architects med Kim Skovhus i spidsen.

Kim Skovhus har et indgående lokalkendskab til Odense og især visionerne for slagterigrunden, som tegnestuen har arbejdet med af flere omgange. Med Kim Skovhus får projektet tilknyttet en erfaren samarbejdspartner, når det gælder kontakt til myndigheder og lokale institutioner.

Centerprojektet skal nu færdigudvikles og lokalplaner på plads. Udlejningsaktiviteterne påbegyndes snart, og byggestart forventes i løbet af 2012 – med en byggeperiode på 2-3 år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094