23948sdkhjf

NCC i mål med første strækning københavnske kabler

Energinet er i fuld gang med at fremtidssikre elforsyningen til Københavnsområdet ved at forny og forstærke kabelnettet, og NCC har nu lagt strækningen fra Avedøreværket til Amager koblingsstation. Anden strækning forventes afsluttet i løbet af efteråret, mens en tredje sættes i gang i slutningen af august. Det oplyser NCC i en pressemeddelelse.

Projektets første strækning bestod af cirka 11 km gravning – 38 km trækrør og 34 km 132 kV kabel på en samlet vægt af 340 tons samt cirka 4 km boringer. Blandt andet to store komplicerede boringer under Kalvebodløbet og Royal Golfklub på over to km. Undervejs skulle der på længere strækninger graves i over fire meters dybde for at holde respektafstand til eksisterende ledninger.

- Det kræver et professionelt projektteam at udføre så komplicerede gravearbejder, som disse projekter indeholder, og det kræver dygtige samarbejdspartnere og de bedste graveførere, og dem er vi heldige at have, siger områdedirektør Kim Høgh Thomsen fra NCC.

1000 ton nye kabler 

Om projektet

Kabelnettet i Københavnsområdet blev bygget tilbage i 1950’erne, 60’erne og 70’erne, så det skal udskiftes for at skabe forsyningssikkerhed. Elforbruget er stigende i området, og derfor er det også nødvendigt at etablere nye elforbindelser samtidig med, at de udtjente kabler skiftes ud.

Om Watucab-metoden

Watucab er en metode, hvor kabler spules gennem rør med vand som transportvæske. Metoden, der er udviklet i Schweiz, er nu med stor succes anvendt på to projekter. NCC’s team har oparbejdet erfaring med metoden efter at have lagt cirka 70 km kabler på den måde.

Projektteamet har siden december arbejdet på strækningen fra Glentegården til Svanemøllen koblingsstation. Her er arbejdet udfordret af, at gravearbejdet foregår i meget trafikerede områder, blandt andet på Jagtvej, Lyngbyvejen og ved Vibenshus Runddel. Også her sker en del gravearbejde i mere end fire meters dybde. Strækningen er på 12 km. trace, hvor der er nedlagt 36 km trækrør og spulet 36 km 132 kV kabel; omregnet i vægt er det 365 tons kabel. Arbejdet på denne strækning forventes afsluttet i løbet af efteråret, og i slutningen af august tager holdet hul på tredje og sidste etape.

Den tredje strækning løber fra Glentegården koblingsstation til Bellahøj koblingsstation. På de cirka otte km skal der lægges omkring 24 km trækrør og 24 km 132 kV med en samlet vægt på omkring 240 tons. Når NCC og Energinet er i mål med projektet, vil der altså være blevet lagt lige knap 1000 ton nye kabler under København.

Læs mere om: NCC
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109