23948sdkhjf

Se video: DTU ødelægger hus for at tjekke computerprogram

Belastning af to-etagers byggeri skal afklare, om numeriske modeller i computerprogrammer sikrer tilstrækkelig styrke og bæreevne i konstruktioner. 

Med op til 100 tons tryk fra testmaskiner ødelægger forskere fra DTU en række to-etagers betonkonstruktioner. Se hvordan og hvad der sker i videoen i bunden af artiklen. 

Forsøgene finder sted i en ny testhal på DTU Byg, hvor forskerne kvalitetssikrer en ny generation af computerprogrammer til beregning af konstruktioner lavet af præfabrikerede betonelementer. De numeriske beregninger i computerprogrammer kan reducere forbruget af beton, armeringsstål og mandetimer på elementfabrikken og byggepladsen. Det skriver DTU i på sin hjemmeside. 

Formålet med ødelæggelserne er at teste og dokumentere beregninger af bygningers bæreevne og sejhed, som forskere ved DTU Byg i mange år har arbejdet med det teoretiske grundlag for. 

- Den nye generation af digitale beregninger til at beregne præfabrikerede betonkonstruktioners bæreevne forudsætter, at konstruktionen har tilstrækkelig sejhed - duktilitet - når den bliver belastet til brud. Modellen er hidtil baseret på vores viden om de enkelte delkomponenters styrke. Med fuldskalaforsøgene får vi ny viden om, hvordan delkomponenterne spiller sammen, og om hvordan den samlede konstruktions bæreevne afhænger af samlingerne mellem de enkelte vægelementer. Forsøgene kan dermed sikre computerprogrammernes pålidelighed, når de bruges til beregninger på komplekse konstruktioner, siger postdoc Jesper Harrild Sørensen, medlem forskerholdet bag projektet, i nyheden på DTU.dk. 

Jesper Harrild Sørensen vurderer, at beregningsmodellen vil være et effektivt værktøj i byggeri af højhuse, hvor den kan reducere forbruget af armeringsstål med op til 40 pct. 

Forsøgene udføres i samarbejde med Betonelement-Foreningen.

De nye testfaciliteter, hvor forsøgene bliver gennemført, er en del af et større testcenter på DTU – CASMaT – finansieret af Villum Fonden.

Kilde: DTU

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125