23948sdkhjf

Trio med NCC i front genopbygger stort vandværk med gamle mursten

NCC, Wicotec Kirkebjerg og DI-Teknik skrev mandag under på store kontrakter med Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab. De tre entreprenører er nu klar til at modernisere og genopbygge et af Danmarks største vandværker, Værket ved Søndersø.

Det skriver Hofor i en pressemeddelelse.

Vandværket ved Søndersø i Værløse er Hofors næstestørste vandværk og har leveret drikkevand siden 1950erne. I flere år har det trængt til en større modernisering, og planlægning viste, at der skulle bygges et helt nyt værk. Samtidig tilføjes et blødgøringsanlæg, der fjerner en del kalk fra drikkevandet.

Genbrugsguld
Nu er hele projektet gennemarbejdet, de gamle bygninger revet ned og kælderniveauet bygget op igen.

Nu tager nye entreprenører over - dog er det NCC, som også stod for byggeriet af kælderen, der kommer til at stå for byggeriet af selve vandværket og de mange øvrige bygge- og anlægsarbejder.

De gamle gule mursten er blevet bevaret, og vil blive brugt til den nye bygning. Det er et af de bæredygtighedstiltag, der er taget i projektet og som NCC glæder sig til at prøve kræfter med frem til 2025, hvor vandværket står helt færdigt.

Wicotec Kirkebjerg skal stå for maskin- og procesanlægget - det vi bl.a. sige de mange rør, tanke, pumper og meget andet udstyr, som indbygges i det nye vandværk. Der sættes nye standarder for hygiejne og vandbehandling, herunder især blødgøring med den såkaldte pelletmetode, hvor det meste af kalken fjernes på vandværket. 

Opgaven med at få alle maskiner og procesanlæg til at passe sammen på el-tavlerne, kommer DI-Teknik til at stå for. Ligesom de øvrige parter på opgaven, kommer de også til at arbejde på vandværket helt frem til 2025, hvor hele moderniseringen er færdig.

Hofors tredje vandværk med blødgøring
Hofor har en plan om at blødgøre drikkevandet i hele forsyningsområdet. Det første, der sker på Værket ved Søndersø, er at bygge det nye vandværk, som skal rumme det nye anlæg til vandbehandling og blødgøring. Når anlægget er klar, kommer der en vigtig periode med test og indkøring af anlægget, som kommer til levere blødere vand til forbrugerne fra 2022. 

Selvom det nye værk er færdigt til den tid, skal Hofor, deres rådgivere og de tre entreprenører stadig arbejde videre, da der foretages en delvis nedrivning og genopførelse af det eksisterende vandværk, som kommer til at rumme nye tankanlæg, hvorfor projektet først er helt afsluttet i 2025. 

– I hele perioden skal både det gamle og det nye værk være i drift for sikre forsyningen til hovedstadsområdet, hvilket kræver masser af koordinering og stor kompetence i planlægning og udførelse, forklarer projektleder hos Hofor, Troels Lund. 

– Den gode samarbejdsmodel for alle involverede på projektet vil vi også bruge på de to kommende vandværksprojekter (Værket ved Thorsbro og Værket ved Gevninge, red.), som Hofor forventer at udbyde i løbet af 2020, tilføjer han.

Samarbejde for at samle erfaring

Hofor er i gang med den største modernisering af vandværker i Danmark og har samlet et hold af de dygtigste folk på feltet i samarbejdet 'V3VV'. Dette samarbejde står for projektmodningen af tre store vandværksmoderniseringer på Værket ved Søndersø, Værket ved Thorsbro og Værket ved Gevninge.

Hofors rådgivere på de tre vandværksmoderniseringer er:

  • Cowi / PLH Arkitekter
  • Niras / Krüger
  • Øllgaard / Emcon / Rørbæk-Møller
  • Sweco

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.141