23948sdkhjf

Xella vil fluffy snak om bæredygtighed til livs

Med en spritny Cradle to Cradle-certificering i hånden har Xella et konkret bevis for bæredygtighed - og det er det, der skal til, lyder det fra direktøren, der efterlyser handling frem for ord.
- Det gik pludselig op for os, at vi og mange andre materialeleverandører sagde og skrev en masse om vores produkters bæredygtighed, men at vi ikke havde noget konkret bevis for det, fortæller direktør Niels Jørgen Pallesen om en af bevæggrundene for, at Xella for snart otte måneder siden søsatte projekt Cradle to Cradle.

I dag står man med et Cradle to Cradle certificeringsbevis for sin byggesten Ytong energy+ . Og det skal fejres og dyrkes, siger Niels Jørgen Pallesen, men det betyder ikke "at hvile på laurbærene".

Hvorfor Cradle to Cradle?
Xella valgte i sin tid at gå efter Cradle to Cradle-certificeringen ud fra en cyklusbetragtning.

- Med en ISO14025-certificering eller miljøvaredeklaration, der ser man ikke på hele varens livscyklus. Og det var ikke nok for os. Vi ser byggeriet som en cyklus, derfor var det ikke nok med vugge til grav-opfattelsen. En bygning står jo ikke bare alene. Dens bæredygtighed afhænger jo også af, hvorledes byggematerialerne er fremstillet og under hvilke forhold, forklarer Niels Jørgen Pallesen.

- Men vi har sat overliggeren højt ved at vælge Cradle to Cradle. Det er state of the art. Der er kun 100 byggematerialer i verden, der indtil videre har det certifikat. Men vi kunne jo ligeså godt gøre det ordentligt fra starten, siger han med et smil.

Tid til at dyrke certificeringen og tid til at arbejde videre
Hos Xella er det Ytong Energy+ byggestenen, der er blevet certificeret, og der er for nuværende ikke planer om at kaste sig ud i certificeringen af endnu flere produkter.

- Lige nu skal vi dyrke det her. For selvom det er godt, så har det også omkostninger, og det er jo ikke en udvikling, der stopper nu og her, bare fordi vi står med beviset i hånden, siger Niels Jørgen Pallesen.

- I Cradle to Cradle bliver man bedømt ud fra fem områder. På to af dem har vi opnået en højere vurdering end vores certificering, mens vi på tre områder ligger på det, der i Cradle to Cradle, hedder basis. Så de tre konkrete områder skal vi arbejde videre med. Og så står vi forhåbentligt med en højere certificering af byggestenen om et år.

Xella har for selve produktet, altså byggestenen, og cyklusforløb fået en høj vurdering, mens man på områderne energiforbrug, vandforbrug og social responsibility har fået karakteren basis.

Tid til bæredygtighed
Det var som nævnt manglen på bevis for bæredygtighed, der fik Xella til at stile efter en Cradle to Cradle certificering.

- Der kommer hele tiden strengere energikrav til byggeriet, og i kølvandet heraf stilles der strengere krav til os, der beskæftiger os med bæredygtighed. Bæredygtighed vil få en mere og mere fremtrædende plads i fremtidens byggeri, så vi kan ligeså godt tage fat med det samme, siger Niels Jørgen Pallesen, der vurderer, at stramningerne på energiområdet i de kommende år vil generere flere certificeringer.

- Og så er det slut med den tomme snak. Jeg håber, der er flere og flere, der forstå betydningen af det her. Det skal tages seriøst. Vi skal ikke bare nøjes med at skrive om bæredygtighed, understreger han.

Bæredygtig snak på messe
Selvom Niels Jørgen Pallesen vil gøre op med snakken om bæredygtighed og gribe til handling, så er der et sted, hvor snakken er kærkommen - på Building Green, hvor Xella udstiller sammen med 65 andre aktører i byggebranchen.

- Jeg håber på en masse nørdet snak med en masse mennesker, slutter han med et smil på læben.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094