23948sdkhjf

- Træhuse kan sagtens være træhuse, uden man kan se det

| Af Tine Bielefeldt og Lars Dalsgaard Adolfsen | Tip redaktionen om en historie

Lisbjerg Bakke ved Aarhus, Hotel Moxy i København og Rebslagergaarden i Næstved er tre gode eksempler på en stadig længere liste af træbyggerier i Danmark.

Men hvad falder under betegnelsen træbyggeri, hvis popularitet lader til at vokse i takt med, at bæredygtighed fylder mere og mere af dagsordenen. 

– Når vi taler om træbyggeri, så er udgangspunktet som regel, at de bærende konstruktioner skal være af træ, forklarer Peder Fynholm fra Teknologisk Institut, til Licitationen - Byggeriets Dagblad. 

Peder Fynholm har arbejdet med træbyggeri i adskillige år og har været en af drivkræfterne bag at sætte fokus på træbyggeri i Danmark, bl.a. gennem projektarbejde med virksomheder, Build in Wood-konferencen og ved at starte en netværksgruppe om højhuse i træ. Han forklarer, at i en international definition er det netop den bærende konstruktion, der er afgørende, når man opgør verdens højeste træbygninger. 

Et videnscenter med helhedsfokus
Samme definition benytter man hos rådgivervirksomheden Moe, der netop har samlet virksomhedens træbyggekompetencer i et videnscenter. I det nye center er der dog fokus på langt mere end de bærende konstruktioner. 

–  Vi har valgt at etablere et videnscenter, fordi der er enormt meget snak om bærende konstruktioner i træ, men vi vil gerne sætte fokus på helheden, for der er rigtig mange aspekter, der skal spille sammen, hvis man skal lave et vellykket træbyggeri, fortæller projektleder Dagmar Øye fra Moe. 

Derfor har rådgivervirksomheden sat et hold af specialister inden for brand, akustisk, indeklima, Cost Management, bæredygtighed og trækonstruktioner, der tilsammen udgør det nye videnscenter. 

Læs også: Materialernes klimakamp i København

Peder Fynholm ser også gode grunde til, at en skarp kategorisering af træbygninger ikke nødvendigvis er formålstjenlig, hvis målet er mere træ i byggeriet. 

– Træhuse kan sagtens være træhuse, uden at man kan se det, pointerer han og uddyber, at det vigtige ikke er kategorier, men hvor træet anvendes i det konkrete byggeri – som det gælder for alle materialer – og de muligheder og udfordringer, det afføder. 

Tilgangen bør være forskellig alt afhængig af, om træ anvendes i den bærende konstruktion, som element inde i bygningen, eller som facademateriale, da fx brandkrav varierer derefter. 

– Huse består af mange komponenter og materialer, så man skal finde det bedste match for at opfylde kravene. 

Læs også: Nyt projekt: - Træ skal være et naturligt valg i etagebyggeri

Usikkerhed forplanter sig
Selvom et træ-gennembrud i Danmark lader vente på sig, er der sket meget på træhusfronter de seneste to-tre år. Flere kigger i retning af træhuse – i mange forskellige henseender - og henvendelser fra bygherrer og andre i branchen har fået en mere konkret karakter, er Peder Fynholms oplevelse. 

Trods den megen snak drukner mange projekter stadig, og der mangler flere rigtige, udførte træprojekter, som kan danne præcedens og være eksempler til efterfølgelse, og her ser Peder Fynholm en central forklaring på, at træbyggeri stadig har et begrænset omfang i Danmark. 

– Branchen mangler erfaringer med, hvordan materialet skal bruges. Nogle er naturligvis gode til det, men ikke den brede masse, siger Peder Fynholm. 

– Er enkelte aktører i byggeprocessen ikke klar til at bygge i træ, skaber det usikkerhed i hele det konsortium-setup, der er om et projekt, fortsætter han og peger på, at en forventning om øgede omkostninger også kan skræmme.

Læs også: Små træhuse til én million skal redde lidt af verden

Danmarks højeste boligbyggeri i træ gik beton-vejen

Netop økonomi og usikkerhed tvang Fællesbyg Køge Kyst til at opgive drømmen om Danmarks hidtil højeste hus på 24 meter med en bærende konstruktion i træ. I stedet valgte man beton.

Forklaringen lød dengang, at manglende erfaring med det valgte træbyggesystem i højere bygning fik entreprenøren til at øge prisen markant.

 

I forhold til problemet med erfaring – eller mangel på samme – er er der dog netop sket noget. 

Efter fem års pause er kurser om trækonstruktioner kommet tilbage på det ordinære skema på DTU. Interessen fra de studerende er overvældende, og allerede nu melder universitetet om dobbelt så mange tilmeldinger som forventet.  

Keep it simple
Men hvad skal der til for at få træbyggeri-lavinen til at rulle for alvor?
 

Læs også: A&K starter op på yderligere 98 boliger i stor rammeaftale

– Det vil være en god ide at holde det enkelt fra start og så bygge på hen ad vejen, siger Peder Fynholm om en vej til at sikre den nødvendige erfaring og dokumentation, der lige så stille kan åbne for træbyggeri. Det gælder om at få løsninger afprøvet og ind under huden frem for at binde an med spektakulære projekter, der ser godt ud på papiret. 

Peder Fynholm krydser ligeledes fingre for, at aktørerne bag de eksempelbyggerier, som er på vej rundt om i landet, tager sig tid og skaber gode og gennemarbejdede projekter. 

– Vi skal sikre os, at aktørerne gør det ordentligt, så vi ikke får lavet dårlige eksempler, siger Peder Fynholm som frygter, det vil give kritikerne skyts til at skyde udbredelsen af mere træ i byggeriet længere ud i fremtiden. 

Det er et synspunkt, som Dagmar Øye, projektleder på rådgivervirksomheden Moes nye videnscenter for træ i byggeriet, deler. 

Læs også: 10 etagers trætårn slår rødder på Aarhus Ø

– Hvis vi skal bane vejen for mere træ i byggeriet, er det enormt vigtigt, at vi får luget ud i de børnesygdomme, der altid vil findes, når man kaster sig over et nyt felt, slår hun fast. 

Erfaringer erstatter fordomme
Det er blandt andet det, Moes nye videnscenter skal være med til at gøre, og rådgivervirksomheden har selv gjort sig en række erfaringer med træbyggeri. Blandt andet har man stået bag AL2Boligs prisbelønnede træboligbyggeri Lisbjerg Bakke, der var med til at rydde ud i en række fordomme. 

– Overskriften for projektet var Fremtidens Bæredygtige Almene Bolig, og derfor skulle vi først demonstrere, at prisen kunne matche den almene sektor. Det lykkedes, og vi fik også vist, hvordan man løser en række andre typiske udfordringer. Det er f.eks. en udbredt opfattelse, at trækonstruktioner gør det svært at lydisolere mod støjgener, men byggeriet overholder kravene i bygningsreglementet med stor margin. Det resultat skyldes netop et tæt tværfagligt samarbejde mellem akustikere, konstruktionsingeniører og arkitekterne, udtaler Bo Pedersen, kompetencechef for Trækonstruktioner i Moe. 

Branchens aktører, der er klar til at tage træ-chancen, kan også trække på eksisterende netværk af eksperter med viden om problemstillinger som brand og lyd, samt trække på erfaringer fra andre nordiske og europæiske lande. 

– Så skal vi ikke genopfinde den dybe tallerken, slutter Peder Fynholm, og understreger, at netop samarbejde mellem førende videnpersoner - både nationale og internationale – og virksomhederne er et af omdrejningspunkterne i de netværksgrupper med fokus på anvendelse af træ, som han står i spidsen for. 

 

Mere om: træbyggeri
Hold dig opdateret med Building Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Building Green Aarhus 2020
Brugerne bliver næste bølge – og branchen skal sælge dem bæredygtige muligheder

Byggeriets nicheuddannelser er ved at uddø

Hollændere bygger arbejdshavn til Femern-tunnelen

Det hollandske entreprenør-konsortium FBC er klar til at etablere den stor arbejdshavn på Lolland

Aarhus Kommune har ignoreret skader på rutebilstation i 34 år

Danske arkitekter vinder 7.800 kvm dramatiker-bibliotek

Nyhedsbrev

34.774 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Viborgensisk vinduesproducent går frem i presset marked

Nu indvies de første almene boliger i Københavns Nordhavn

Byggeriets vækst stilnede af i slutningen af året

Dyr dukkert i Roskilde – prisen for svømmehal er fordoblet

Træ i byggeriet
Flyvende fra start: CLT Denmark føjer ekstra ben til virksomheden

Odense Letbane har fået 19 påbud for dårligt arbejdsmiljø

Ordrebogen bugner hos Bravida i vækst

Her får 298 studerende bolig – PFAs første kollegium står klar

Bombeskader sender prisen for Big Ben-renovering i vejret

Brødflove barkbiller presser priserne: Hårdt år for Rold Skov Savværk

Tre års arbejde og 4.500 elementer venter thyboer

Travlhed i kulissen bag Jetsmarks nye skole

Nedslidte togstrækninger kan ende som moderne busbaner

Caverion sælger forretningsben til årelang kunde

Udvikler vender tilbage til Risskov efter to årtier

Nyudklækket teglmastodont ser frem mod stort kundemøde

Dansk Byggeri og DI nærmer sig sammenlægning

Jorton bygger 112 ungdomsboliger nær supersygehus

Med NCC til rejsegilde i det milde vintervejr

Lindab udvider produktionen på Sjælland

Skoleomdannelse til 180 millioner sætter hold

Flere sikkerhedsproblemer i altan-firma

GVL og kommune indgår forlig om svømmehal

Køge Idrætspark får sit andet kontorhus

Rådgivergiganter: 2020 bliver skelsættende

Fremtidens projekt- og risikostyring
- Der er virkelig penge i det

Se billederne: Konkurrencerne er i gang ved DM i Skills

Stilladsarbejder død efter fald fra lift

Konkursrekord i bygge- og anlægsbranchen

Bygger plejehjem og børnehave sammen for 237 mio. kr.

Ugens konkurser - uge 51

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Er det dig? Eller en du kender?

BSV - meget mere end jern og gul maling

Vigtige produkter til montering af storformatfliser

Vi har nyt katalog på gaden!

Midlertidige bolig til alle behov

Ny rådgiver hos Byggeprojekt.dk

138 har allerede tilmeldt sig: Bliv udstiller på EL & TEKNIK

Se instruktionsvideoer på Pettinarolis YouTube-kanal

Chiller vandkøleanlæg med klimavenligt kølemiddel

Brugte & Nye kranløsninger købes og sælges

Vigtige produkter inden montering af storformatfliser

Smed ved Rødbyhavn og Lolland-Falster. Nielssons smede

Samarbejde skaber klimavenligt ventilationsanlæg

Præcisionsarbejde med plotterskærer

Ombygning af Meyers køkken i Tranbjerg.

Ny type papirbægre skal erstatte plastik til mælkeprodukter

Medvind

Rasmus er døv og en hamrende dygtig elektrikerlærling

Parti brugte 20-fods containere – KUN KR. 12.900,00/stk.

Generationernes Hus – 200 tons kran spiller med musklerne

De væsentligste forskelle mellem stål- og tekstikanaler

Den store mængde regn er ingen hindring for BAYO.S

Smedeservice og stål konstruktioner Sydsjælland

​Smagen af japanske traditioner på spidsen af Nordhavn

Flotte opbygninger til Københavns Kommune

Send til en kollega

0.172