23948sdkhjf

Her får 298 studerende bolig – PFAs første kollegium står klar

I Odense står det første af fire nye kollegier, som PFA Pension står bag, nu klar til at huse 298 studerende. 

Kollegiet på 12.659 kvm er opført i totalentreprise af Casa på en grund i Toldbodgade ved havnen i Odense. OBH Rådgivende Ingeniører har stået for ingeniørydelserne.

PFA Pension valgte i forbindelse med deres 100-års jubilæum i 2017 at opføre fire nye kollegier, som går under det samlede navn PFA Kollegiet, for at imødekomme det store behov for studieboliger. Kollegierne er designet af tegnestuen Arkitema, og ud over Odense opføres de også i Aalborg, Aarhus og København.

Formen bidrager til det sociale
Kollegierne skal dog meget mere end blot at give de studerende tag over hovedet. Bygningerne har nemlig et tydeligt fokus på fællesskab, bæredygtighed og læringsmiljø. 

- Bygningen er formet som et ottetal for at bidrage til den sociale bæredygtighed. Fra ethvert sted på gangen kan du komme rundt til alle husets fællesarealer, som blandt andet inkluderer festlounge, studielounge med læsesal, fitness og musikrum, fortæller Dorthe Keis, partner og arkitekt MAA hos Arkitema, i en pressemeddelelse om byggeriet.

- Ottetalsbygningen er brudt ned i mindre teglhuse, hvor en bogruppe på 12 personer er fælles om et køkken og en stue, og udenfor er der terrasser, som forbinder de forskellige grupper, fortsætter hun.

Bæredygtigt kollegie vinder guld
Udover fællesskab og læring er kollegiet bygget med endnu et vigtigt fokuspunkt: bæredygtighed. Det har resulteret i, at bygningen har opnået en DGNB-certificering på guld-niveau. 

- Vi har lagt stor vægt på den sociale bæredygtighed, men vi har også lavet en lang række bæredygtige tiltag som for eksempel biodiversitet i beplantningen, udendørs tørrefaciliteter og solceller på taget. Igennem hele processen har det været vigtigt, at funktionalitet og arkitektonisk udtryk spiller sammen, forklarer Dorthe Keis. 

Et andet særtræk ved byggeriet er vinduerne. Til kollegiet har entreprenøren sammen med Rambøll og vinduesproducenten Velfac, der har leveret vinduerne til PFA Kollegiet, udviklet en løsning vinduesspecifikt til projektet. Løsningen imødekommer arkitektens ønske til facadeudtrykket og efterlever samtidig Miljøstyrelsens vejledning om indendørs støjniveau.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109