23948sdkhjf

DSB og Esbjerg vælger Vandkunsten

Tegnestuen Vandkunsten står i spidsen for holdet der har vundet arkitektkonkurrencen om en ny helhedsplan for banegårdsområdet og Museumspladsen i Esbjerg. Det oplyser Esbjerg kommune i en pressemeddelelse. 

Vinderforslagets helhedsplan omfatter banegårdsbygningerne, Esbjerg Banegård, Banegårdspladsen, Norgesgade, Museumspladsen og arealet syd for Shoppingcenter Broen.

Samlet betegens områderne som værende centrale og vigtige steder med stor betydning for hele byen og dele af regionen. Målet er at udvikle områderne, så de bliver attraktive for beboere, brugere, besøgende og erhvervslivet i byen. Det vil blandt andet betyde, at stationsområdet opgraderes og fornyes til glæde for togpassagerer.

Tre hold i konkurrence

Konkurrencen er gennemført som en parallelkonkurrence og blev sat i gang med et kickoffmøde i august 2019, efter at tre konkurrenceteams var blevet udvalgt gennem prækvalifikation.

I spidsen for de tre teams var: Holscher Nordberg, Tegnestuen Vandkunsten (vinder), og Cobe.

Læs mere: DSB og Esbjerg skyder arkitektkonkurrence i gang – inviterer trio

 Vinderteamet består udover totalrådgiver Tegnestuen Vandkunsten af underrådgiverne Sted, Via Trafik rådgivning, Spanggaard & Virenfeldt, RED Cushmann & Wakefield /RED.

Vinderprojektet tager afsæt i en analyse af Esbjergs bystruktur og egenart. Grid strukturen beskrives som en god ramme, men også som en bystruktur, der skal tilføres særlige steder. Hovedgrebet rummer en række overordnede byplanmæssige tiltag: Design af tre byrum, udpegning af identitetsskabende akser, bymæssig fortætning, tilføjelse af nye funktioner, grønnere gadeprofiler, parkeringsløsning og godt flow for bløde og hårde trafikanter. 

Skal finde pengene løbende
Parallelkonkurrencen er udskrevet i et partnerskab mellem Esbjerg Kommune og DSB Ejendomme. 

– Gennem konkurrencen har DSB fået nye ideer og inspiration til den fremtidige anvendelse af DSB's ejendomme i området. DSB har også fået gode svar på, hvordan trafikterminalen med togtrafik kan blive mere attraktiv for brugerne, for eksempel med bedre ankomst- og parkeringsforhold, siger chef for Bygherre & Entreprise Niels A. Dam, DSB Ejendomme, i pressemeddelelsen.

Gennemførelsen af helhedsplanen vil ske i mindre og større etaper over en længere årrække. Der er taget højde for etapedeling i helhedsplanen. Tempoet for gennemførelsen vil i høj grad afhænge af parternes økonomiske muligheder. 

– Projektet er et godt udgangspunkt, som vi kan arbejde videre med i en proces, hvor der også skal tages politisk stilling til de muligheder, planen peger på. Det kan være, at det bliver relevant at tilføre elementer for eksempel flere p-pladser, hvis ambitionerne og midlerne er til det, siger Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen, der også er formand for dommerkomitéen, i pressemeddelelsen.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125