23948sdkhjf

Fabrik omdannes til aktivitetscenter

Kultur, kirke og idræt går sammen om et nyt aktivitetscenter i Sæsing. En lukket fabriksbygning omdannes til et fritids-samlingssted for hele lokalområdet.
For første gang etableres der i Danmark et center, hvor aktiviteter til idræt, kultur og kirke ligestilles.

Det sker i Sæsing i Vendsyssel, hvor den lokale baptistkirke har taget initiativ til at omdanne en lukket fabriksbygning til et fritids-samlingssted for alle i byen og hele oplandet. Lokale- og Anlægsfonden støtter projektet med 2,5 mio. kr.

Det usædvanlige samarbejde startede i 2007. Baptistkirken i Tårs købte dengang en nedlagt fabrik i Sæsing i midten af Vendsyssel. Med mangel på fritidsfaciliteter i området inviterede baptistkirken andre lokale kræfter til at være med i visioner og drømme for et nyt fælles samlingssted som alle kunne have glæde og nytte af.

Lagerhal bliver til idrætssal
Den fælles indsats munder nu ud i et meget fleksibelt indrettet center til forskellige aktiviteter for både de meget aktive og de mere rolige og eftertænksomme.

Idrætsfolk både med og uden foreningsmedlemsskab kan mødes og være aktive inden for fx gymnastik, basketball, volleyball, badminton og hockey. Det vil foregå i vinduesfabrikkens tidligere lagerhal på 620 m², der omdannes til idrætsal, der også udstyres med en klatrevæg. Salens depotrum indrettes, så det samtidig kan bruges som scene, der kan ses både indefra og fra et skrånende område udenfor bygningen, hvor der etableres siddepladser i et åbent amfiteater.

Den tidligere fabriksbygning er kendetegnet ved at være udstyret med hejseporte overalt i bygningen, og dette udnyttes ved ombygningen, hvor de gamle hejseporte erstattes af nye og hejseportenes gode funktionalitet ved adskillelse og sammenhæng i lokalerne bevares.

Via hejseport og dobbeltdøre er der direkte sammenhæng mellem idrætssalen og en kultursal på 225 m². Kultursalen indrettes i den tidligere fabrikshal, hvor man samlede døre og vinduer. Kultursalen vil være omdrejningspunktet for både en række forskellige kulturaktiviteter og baptistkirkens kirkelige aktiviteter.

Tilbygning til børn og unge
Hjertet i centeret bliver caféen, som indrettes i tidligere salgs- og udstillingslokaler.

Som i de andre rum vil hejseporte kunne åbnes og skabe direkte sammenhæng mellem caféen og et udeareal til både afslappende ophold på en terrasse og mere aktiv fritid på en udendørs basketballbane og multibane.

I projektets eneste nye tilbygning kan børn og unge samles lidt for sig selv. Tilbygningen får to etager med musikøvelokale, opholdsrum og internetcafé. I stuen bliver der et stort fællesrum, hvor der kan spilles billard og bordtennis. Den nye tilbygning kommer også til at have direkte adgang til kultursalen. Udenfor bygningen anlægges en beachvolleybane, petanquebaner, shelters og en stor svævebane.

Bred opbakning og tilskud
Projektet koster i alt 17,1 mio. kr. at opføre. Lokale- og Anlægsfonden støtter projektet med 2,5 mio. kr. Hjørring Kommune støtter med 550.000 kr. LAG Vendsyssel har støttet med 450.000 kroner. Projektet har også fået støtte fra Spar Nord Fonden og fra staten til projekteringsfasen. Der er lokalt rejst 6, 3 mio. kr. til projektet. Den meget omfattende frivillige byggeindsats vurderes til en værdi af næsten 8 mio. kr. Projektet er tegnet af arkitektvirksomheden Bundgaard & Kassow fra Hjørring.

- Det bliver det første kendte eksempel på, at en kirke og et lokalområde går sammen om at skabe en facilitet, der kan bruges på ligestillede vilkår og så bredt, at den dækker både kirkens behov og hele lokalområdets ønsker til fritidsaktiviteter. Der er noget grundlæggende fornuftigt i, at et lokalsamfund på den måde tænker i at skabe en stor fælles helhed i stedet for en række mindre adskilte projekter med mindre kvalitet. Samtidig bliver det et godt eksempel på, hvordan et typisk mindre erhvervs- og industribyggeri fra 1970'erne kan omdannes til et lokalt samlingssted, siger Torben Frølich, direktør i Lokale- og Anlægsfonden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109