23948sdkhjf

Rådgiverne skruer forventningerne ned

Efter et optimistisk forår er tiltroen til vækst og beskæftigelse faldet blandt de rådgivende ingeniørvirksomheder.
Den seneste konjunkturmåling fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) viser, at 27 % af branchens virksomheder på landsplan forventer at øge antallet af ansatte over de næste seks måneder.

I april var det 40 % af virksomhederne, der forventede flere ansatte, og nedgangen tyder på, at det er sværere end forventet at trække sig fri af den økonomiske krise.

- Mens vi i foråret 2011 kunne fremvise de mest positive forventninger til ordrebeholdning og beskæftigelse i fire år, så må vi sande, at branchen her et halvt år senere har skruet forventningerne markant ned. Selvom både forventningerne til beskæftigelse og ordrebeholdning stadig er på den positive side, så er det tydeligt, at der ikke er nogen hurtig vej ud af krisen, siger FRI-direktør Henrik Garver.

Det går bedst på Sjælland
Hos FRI har man desuden noteret sig en betydelig forskel i branchens udvikling henholdsvis øst og vest for Storebælt.

Mens virksomhederne i Østdanmark kun har oplevet et meget svagt fald i ordrebogen siden april, så er faldet mere markant for virksomhederne i Vestdanmark.

- Det viser, at den økonomiske usikkerhed i Europa skaber usikkerhed hos de danske eksportvirksomheder. Dette skaber så en reduceret investeringslyst og dermed mindre brug af rådgivere. Denne tendens slår særligt igennem i Vestdanmark, siger Henrik Garver og fortsætter:

Øget satsning på energi, miljø og klima
Konjunkturundersøgelsen viser desuden, at branchens delmarkeder har udviklet sig forskelligt i de seneste seks måneder.

Både boligbyggeri, erhvervsbyggeri og offentligt byggeri fortsætter fremgangen fra foråret, mens delmarkedet for infrastruktur er gået i stå. Det står også skidt til i miljøsektoren, hvor ingeniørerne oplever negativ vækst for andet halvår i træk.

- Alt i alt må vi sige, at usikkerheden er stor, idet euro-krisen og den generelle økonomiske situation skaber stor usikkerhed på markederne. Det er på nuværende tidspunkt også for tidligt at sige noget entydigt om, hvilken betydning regeringsskiftet får. Men umiddelbart forventer vi en øget satsning inden for energi-, miljø- og klimateknologi, hvor danske rådgivere har en førerposition, slutter Henrik Garver.

FRI’s 380 medlemsvirksomheder beskæftiger mere end 22.000 medarbejdere i Danmark og udlandet. Branchens danske omsætning er på 11,1 mia. kr., med en eksportandel på ca. 20 %. FRI’ store medlemmer er blandt de største virksomheder i Europa inden for rådgivende ingeniørvirksomhed.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093