23948sdkhjf

Metrobyggeri under trådløs overvågning

Dybe udgravninger er en alvorlig risiko for naboerne til de kommende metrostationer i København. Derfor er 120 pejlerør med vandstandsmålere installeret til at måle grundvandsniveauet.
Den nyeste – men gennemprøvede – Signalix GSM/GPRS-monitoreringsteknologi tages i brug for at håndtere og styre grundvandet, mens der bygges på Cityringen.

Tunneler, stationer og skakte skal bygges under grundvandsspejlet. Nogle steder graves der op til 40 meter ned i undergrunden.

Da udgravningerne foregår under grundvandsspejlet, skal disse tørholdes ved oppumpning af grundvand. I det indre København er det imidlertid ikke tilladt at påvirke det naturlige vandstandsniveau, da det kan medføre en øget risiko for skader på bygninger.

Måler grundvandet døgnet rundt
Ingeniørfirmaet Cowi har sammen med engelske Arup og franske Systra har været rådgiver for Metroselskabet.

Cowi står i den forbindelse for et meget stort monitoreringsprogram for Metroselskabet langs Cityringens linjeføring. I første fase har ingeniørerne placeret 120 pejlerør – primært nær de kommende metrostationer og skakte.

- Pejlerørene er udstyret med telemetri vandstandsmålere fra Signalix. De er programmeret til at måle grundvandsniveauet en gang i timen døgnet rundt. Dette overordnede moniteringsprogram bliver udvidet med entreprenørens detailovervågning omkring de enkelte byggegruber, når hans arbejde går i gang, forklarer civilingeniør Helen Berger, der er ansat som hydrogeolog hos Cowi.

Hver 24. time sendes måledata til serveren hos Cowi, og i alt foretages der 2.800 målinger pr. døgn. Monitoreringen blev indledt i 2008, tre år før byggestart for at indsamle referencedata for naturlig vandstand og variationer betinget af sæson, vejrlig m.m. Måleudstyret skal efter planen køre i over ti år.

Ny rolle for rådgiver
Det oppumpede grundvand fra byggegruben skal renses og reinfiltreres uden for byggegruben for at fastholde grundvandsniveauet i området.

- Der er defineret et referenceniveau for hver enkelt pejlested, så vi kan se, hvis noget går galt. Det er entreprenørens ansvar at holde vandstandsniveauet, og det hjælper vi og monitoreringsprogrammet til med på denne måde, siger Stephan Mølvig fra Cowi, som er daglig ansvarlig for driften af monitoreringsprogrammet.

Ifølge Stephan Mølvig er det nye telemetriudstyr med til at ændre rådgiveres rolle. Før brugte ingeniørerne mere tid på at indsamle og behandle data. Nu kommer data ind automatisk og dagligt, og det giver mulighed for at forholde sig aktivt til hændelserne langt hurtigere.

- Dermed ser jeg et stort potentiale. Det kan blandt andet være i forbindelse med varsling af oversvømmelser, klimasikring og meget andet, siger Stephan Mølvig.

Overvågning andre steder
Cowi har generelt gode erfaringer med at anvende det trådløse overvågningssystem.

I Køge Kommune overvåges grundvandsressourcen og kan følges på nettet af kommunens ansatte. Desuden måles vandstanden ved Filsø i forbindelse med gendannelsen af Danmarks 6. største sø.

I forbindelse med anlægsarbejder måles blandt andet ved motorvejsbyggerierne ved Silkeborg og Helsingør samt ved etablering af en gasledning fra Frøslev til Egtved.

Cowi står desuden for et monitoreringsprogram på Amager ved Kalvebod Miljøcenter, hvor grundvandet sænkes i forbindelse med deponering af forurenet jord. I alt 14 trådløse Signalix-måleenheder er her placeret i pumpeboringer og monitoreringsboringer. De overvåger om sænkningen er tilstrækkelig til at hindre bundbrud under udgravningen, og at der ikke sker uhensigtsmæssig påvirkning af overfladevandet på Amager Fælled.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.242