23948sdkhjf

Klumme: Økonomien i EU hviler på et uholdbart grundlag

Der er masser at tage fat på i et nyt katalog fra EU om Europas fremtid. Danske ARK opfordrer alle til at deltage i den nuværende høringsrunde.
Af Bjarne Bonné, kommunikationsmedarbejder, Danske Arkitektvirksomheder

Nej, dette er ikke en kommentar til Euro-krisen eller det seneste topmøde. Det drejer sig om naturgrundlaget for den økonomiske aktivitet, om overbelastning af økosystemer, udpining af de naturlige ressourcer, forurening og klimaforandringer.

Det lyder måske som noget, der kunne stamme fra velmenende men virkelighedsfjerne miljøaktivister, men det er på ingen måde tilfældet. Vurderingen stammer fra et bemærkelsesværdigt dokument fra EU-Kommissionen med titlen ”Vejkort til et ressource-effektivt Europa”.

Dokumentet skal diskuteres på et europæisk rådsmøde i december. Miljøstyrelsen har sendt det i offentlig høring i håb om at få kommentarer, som kan bruges i arbejdet med at udarbejde en dansk holdning. Et smukt forsøg på at sætte det samarbejdende folkestyre konstruktivt i sving.

Hvad er problemet?
Problemet er, at hvis vi bliver ved med at bruge resurser i samme omfang som nu, vil vi – gennemsnitligt set – have brug for, hvad der svarer til to jordkloder til vort underhold, og mange menneskers forhåbninger om en højere livskvalitet vil ikke kunne opnås.

De rigelige og billige resursers tid er forbi. Konsekvensen er, at hele det økonomiske system har brug for en fundamental transformation i løbet af en generation – indenfor energi, industri, landbrug, fiskeri, transport og i producent- og forbrugeradfærd.

Der er brug for en gennemgribende omstilling
I 2050 skal effektiviteten i ressourceudnyttelsen være steget mellem 4 og 10 gange. Det skal ses i forhold til at verden i løbet af det tyvende århundrede forøgede brugen af fossile brændsler med en faktor 12 og brugen af materielle resurser med en faktor 34. I dagens EU bruger hver borger i gennemsnit 16 tons materialer, hvoraf 6 tons går til spilde. 3 tons ender som affald på lossepladser.

Vejkortet er ikke bare et (uhyggeligt omfattende) problemkatalog – det er også en vision om et EU i 2050 hvor;

- Økonomien er konkurrencedygtig, inkluderende, og i stand til at levere en høj levestandard med langt lavere indvirkning på miljøet. Alle resurser forvaltes bæredygtigt liga fra råmaterialer til energi, vand, land og jord. Målsætningerne i forhold til klimaforandringer er nået på samme tid som biodiversiteten og økosystemerne er blevet beskyttet, værdisat og i høj grad genoprettet.

Vejen dertil går over omfattende ændringer i økonomi og politik, bølger af fornyelser og effektiviseringer og betydelige målrettede investeringer i omstillingerne.

Grib chancen og giv jeres besyv med
Læst med arkitektbriller er der masser at tage fat på i vejkortet. Bygningsmassen er en væsentlig faktor, når det gælder økonomiens miljøpåvirkninger. Energi-effektiviseringer er en velkendt dansk specialitet, som er vigtig for arbejdet med at øge bæredygtigheden.

Men vejkortet lægger også stor vægt på, at livscyklus-betragtninger skal til at spille en større rolle, og på at energi kun er en blandt flere faktorer, der skal tages hånd om. Bygningsmassen står for et stort ressourceforbrug i det hele taget. Desuden er der brug for bedre fysisk planlægning, som kan bane vej for mindre ressourceforbrug til transport.

De store forhindringer for en omstilling er, at økonomien i øjeblikket er skruet sammen på en sådan måde, at priserne på forbrug og materialer ikke afspejler de fulde miljømæssige omkostninger. Desværre bidrager EU hist og her direkte til problemerne, bl.a. i kraft af miljømæssigt skadelige subsidier. Det er heller ikke hjælpsomt, at miljøafgifter generelt udgør en mindre og mindre del af skatteopkrævningen i unionen.

Den store udfordring er, at en grundlæggende omstilling stiller store krav om en gennemgribende og sammenhængende politik. Der er brug for en helhedsløsning, hvis det skal lykkes. Det er ikke nogen fremmed tanke for danske arkitekter, men det ligger næsten i sagens natur, at den slags løsninger kræver bidrag fra alle dele af samfundet. Miljøstyrelsen har givet bolden op til en vigtig overvejelse ved at sende kommissionens grønne vejkort i høring – grib chancen og giv jeres besyv med.

Høringen kan findes på www.mst.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095