23948sdkhjf

Rebus: Lav CO2 regnskab for boligforeningernes bygge-milliarder

Der skal tænkes bæredygtighed og grøn omstilling ind i hver en krone, der bruges på renovering af de almene boliger, anbefaler samfunds-partnerskabet Rebus, der arbejder for at fremme bæredygtige renoveringer til gavn for brugere, industrien, miljøet og samfundsøkonomien

Indenfor byggeriet er der slående enighed om, at igangsættelse af renoveringer, nye byggerier og anlægsarbejder er den stærkeste medicin, når det handler om at finde tilbage til en sund økonomi i Danmark. Pengene i kasserne skal ud og arbejde.

Det er især de mange opsparede milliarder af kroner i den almene sektor, som kan være med til at holde hånden under byggebranchen i særdeleshed og samfundet som helhed. Den almene sektor har ifølge Teknologisk Institut, bygge og anlæg, 453 projekter i kø for mange milliarder kroner. Penge som boligforeningerne selv har sparet op og kan sætte i spil. I forhold til klima- og bæredygtighedsdagsordenen, så vedrører omkring to tredjedele af alle projekterne klimaskærmen. Det viser beregninger lavet af BL, Danmarks Almene Boliger.

Så det vil øjensynligt være muligt at slå to fluer med et smæk og både få en økonomisk saltvandsindsprøjtning og slå et stort slag for den grønne omstilling.

Masser af viden
Byggebranchen har da også høje ambitioner, når de almene boliger skal renoveres. Kvalitet og bæredygtighed bør stå højest på dagsordenen, når renoveringer for milliarder forventes at blive sat i gang i den kommende tid. Det mener partnerskabet Rebus ( REnovating BUildings Sustainably.), der er klar med ny viden til byggechefer i den almene sektor.

- Rebus blev netop etableret for at sætte skub i renoveringer, så vi kunne få gang i en gennemgribende forbedring af de danske etagebyggerier. Der findes så meget viden på området, så det ville være ærgerligt, hvis den ikke blev bragt i spil allerede nu, imens der planlægges, siger Mette Glavind, der er direktør for bygge og anlæg hos Teknologisk Institut, der administrerer Rebus-partnerskabet.

Regeringen har for nyligt meldt ud, at det er planen, at Landsbyggefonden skal sættes spil i forbindelse med genåbningen af Danmark og bane en del af vejen tilbage til normale økonomiske tilstande. Og når renoveringerne ruller, så er det ifølge Mette Glavind vigtigt, at vi bruger al den viden, som byggebranchen har igennem Rebus har oparbejdet gennem en årrække. Siden 2016 har man undersøgt og udviklet løsninger, der skal gøre renoveringer i den almene sektor bedre for bundlinjen, sundheden og miljøet.

Mere grøn omstilling
I en række anbefalinger til Regeringen påpeger Klimapartnerskabet for Byggeri og Anlæg, at der kan blive gennemført tiltag med en samlet CO2-reduktion på 5.8 millioner tons per år, hvoraf intelligent styring og energirenovering vil reducere CO2-udledningen med 1.2 millioner ton per år.

– Der bliver mere grøn omstilling for hver krone, hvis vi mindsker energiforbruget i de eksisterende byggerier samtidig med, at vi udfaser sort opvarmning og bruger materialerne klogere. Vi kan skære 20-25 procent af bygningers energiforbrug frem til 2030 og skabe bedre trivsel i boliger, skoler og sundhedsbyggerier. Det vil også kunne mærkes positivt i økonomien, som lige nu lider under Corona-lukningen af samfundet, siger Mette Glavind og understreger, at materialebruget i den forbindelse er helt afgørende.

Grundlæggende præmis
En af de centrale anbefalinger fra Klimapartnerskabet for Byggeri og Anlæg er, at der skal udarbejdes et CO2-regnskab for alle byggerier i fremtiden, herunder for materialernes CO2-aftryk, fortæller Mette Glavind. Hos producenter og leverandører er der angiveligt velvilje til at efterkomme strammere krav til bæredygtighed. Klavs Eske, der er formand for Rebus, er også kommerciel direktør i Saint Gobain.

– Som industriel leverandør er vi vant til at forholde os til regulativer, standarder og bruge dem i udviklingen af vores forretning, og vi vil se positivt på øgede krav om bæredygtighed. Ikke mindst fordi bæredygtighed er en grundlæggende præmis i vores forretning, men også fordi det hænger godt sammen med vores udviklingsaktiviteter i blandt andet Rebus-partnerskabet, siger Klaus Eske, der sammen med de øvrige partnere i Rebus-fællesskabet står klar til at sparre med byggechefer, der vil være på forkant med forskningsbaserede løsninger til renoveringer.

– Det er nu Rebus-løsningerne, blandt andet systemleverancer og præfab, skal vise deres værd. Vi har forsket, testet og undersøgt det i fire år. Rebus bidrager ved at stille al vores viden til rådighed. Vi er klar med sparring til byggechefer, der skal i gang med at renovere og inspirerer gerne til at tænke nye værktøjer ind i renoveringerne, siger Klavs Eske.

(Forsidefoto: Fons Heijnsbroek/Unsplash)

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11