23948sdkhjf

Casa, J. Jensen og fire partnere går sammen om ” fremtidens cirkulære byggeplads”

Seks brancheaktører, der repræsenterer hver sit led i værdikæden, er gået sammen om at udvikle det, de betegner som fremtidens cirkulære byggeplads i et projekt navngivet "Den Cirkulære Byggeplads".

Der er tale om Casa, ejendomsudvikler og totalentreprenør; J. Jensen, nedriver og indsamler; ReTec, teknologiudvikler; Norrecco, ressourceoparbejder; Saint-Gobain, byggevareproducent; og Tre, eksperter i cirkulære arbejdsprocesser. 

Projektet har opnået støtte fra Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) og skal skabe forståelse for mulighederne i genanvendelse af materialer, samt konkrete løsninger der skal fastholde materialernes ressourceværdi og derigennem give danske aktører en konkurrencemæssig fordel.

Det skriver Casa i en pressemeddelelse.

"Den Cirkulære Byggeplads" har til formål at udvikle brugbar teknologi til sortering, håndtering og indsamling af rene, kildesorterede affaldsfraktioner fra nedrivninger, renoveringer og nybyggeri. Helt konkret fokuseres der på løsninger til materialerne planglas, mineraluld og gips, som skal sikre, at materialerne kan genanvendes i nye byggevarer.

Konkurrencefordele 

Miljøstyrelsen har for nyligt udsendt en rapport om selektiv nedrivning, som inden for de kommende år forventes at blive et lovkrav, der skal give højere kvalitet i det indsamlede byggeaffald. Derfor ventes de rette teknologier også at blive efterspurgt.

Det traditionelle affaldsindsamlingsudstyr, der i dag anvendes på byggepladserne, er, til trods for krav om kildesortering af bygge- og anlægsaffald, ikke udviklet til at sikre ressourcernes kvalitet efter nedtagning. Markedet har med andre ord ikke de nødvendige løsninger i dag. 

- Det kræver en ren sortering af materialer tæt på nedtagningsstedet, og tekniske løsninger som understøtter disse processer, for at skabe brugbare materiale-fraktioner. I dette projekt er virksomheder fra alle de centrale led i byggeriets værdikæde repræsenteret, og alle i projektet vil gerne tage ansvar for, at der leveres de mest bæredygtige løsninger, siger Allan Nielsen, Projektchef, J. Jensen, i pressemeddelelsen.

Basis for genanvendelse

Den begyndende usikkerhed omkring tilgængelighed af råstoffer gør, at Saint-Gobain allerede nu er opmærksom på at udforske nye kilder til at sikre leverancer af råvarer i tilstrækkelig god kvalitet. I dette projekt skal planglas indsamles og omdannes til glas eller glasuld, og mere gips skal genanvendes til nye gipsplader.

- I Saint-Gobain benytter vi blandt andet genbrugsglas og genbrugsgips til produktion af henholdsvis glasuld og gipsplader. Det er både gavnligt i forhold til at nedbringe behovet for jomfruelige råvarer og samtidig kan vi se produktionsmæssige fordele, for eksempel i form af lavere energibehov og dermed lavere CO2-udledning, forklarer Klaus Birk, direktør for Public Affairs, Saint-Gobain, i meddelelsen

- En af de helt afgørende faktorer, for at vi kan benytte genbrugsmaterialer i vores processer, er, at kvaliteten på materialerne er i orden. Der er derfor nogle overordnede krav til renhed, og at de er fri for eksempel PCB og tungmetaller, fortsætter han og tilføjer, at man kan øge andelen af anvendelige genbrugsmaterialer, hvis projektet bliver en succes. 

Projektet løber fra 2022 til 2024. PensionDanmark og Københavns Kommune bakker desuden op om projektet.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096