23948sdkhjf

Boligejere bliver energikonsulenter

Forsyningsselskabet Tre-For er blandt parterne, som uddanner boligejere til at være deres egne energikonsulenter. Kurset er med til at fremhæve fordelene ved energirenoveringer.
Middelfart Kommune, Tre-For, Grøn erhvervsvækst og aftenskolen FOLOF – Ejby er gået sammen om folkeoplysning med baggrund i ESCO-modellen.

Resultatet er et kursusforløb for boligejere, som uddannes som små energikonsulenter. Interessen for aftenskoleholdet er stor, og fra første færd har holdet været overtegnet og fremmødet stort. Kursisterne er da også blandt kernemålgruppen for energibesparelser.

-I projektet ser vi for første gang, hvor stor boligejernes interesse er blevet for at arbejde med energirenoveringer i hjemmene. Folk vil gerne, de skal bare have en smule hjælp, udtaler adm. direktør Knud Steen Larsen, Tre-For.

Grøn Erhvervsvækst er den primære underviser. Herudover er der undervisere fra Tre-For og Pettinaroli.

Energibesparelser i stor skala
Aftenskoleholdet er med til at afprøve, om konceptet med folkelig oplysning kan skabe flere synlige eksempler på fordelene ved energirenovering.

Udover at være en bonus for boligejere, rummer konceptet stort potentiale for andre aftenskoler og kommuner.

- Jeg tror, at vi meget snart vil se lignende projekter, hvor aftenskoler, energiselskaber - og eksempelvis byggemarkeder - går sammen og tilbyder lignende kurser. Det er da helt oplagt at holde den slags kurser på et byggemarked, hvor boligejeren kan kigge på varmepumper og isolering helt konkret, efter han har fået indsigt i besparelsesmuligheder o.l., siger en meget tilfreds borgmester i Middelfart Kommune, Steen Dahlstrøm.

ESCO-ultralight på aftenskole
Konceptet henter inspiration i ESCO modellen, hvor der meget konkret tages udgangspunkt i energibesparelser og deres størrelsesorden.

På aftenskoleholdet foretages beregningerne vha. ”Go energis” on-line energiberegner, og dermed er beregningsmetoderne meget lig de anvendte beregningsmetoder, som ESCO virksomheder anvender. Projektet er en udløber af de mange tidligere projekter, der har søgt at fremme energibesparelser i private boliger.

Middelfart kommune har gode erfaringer med at bruge ESCO modellen ved offentlig energirenovering, og principperne herfra kan overføres til private.

- Vi har tilbudt folk at komme på kursus, hvor kursisterne får indsigt i stigende energipriser og klimakrise, de lærer at beregne besparelser i eget hjem vha. en online beregner, de får indsigt i, hvordan man laver energibesparelser i praksis, de lærer om finansieringsmodeller og hvordan energibesparelser kan udvide rådighedsrummet i den daglige økonomi. Endelig får de termofotograferet deres hus og de får billeder tolket af en professionel energivejleder. Sidst men ikke mindst får de et netværk gennem kurset, og de finder ud af, hvem de evt. kan lave energirenoveringerne sammen med, forklarer teknik- og miljødirektør Thorbjørn Sørensen

Fakta
”Bliv din egen energikonsulent”, er udviklet sammen med Tre-For, FOLOF Ejby og Middelfart Kommune. Selve kurset afvikles på 6 aftener á to timers varighed.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109