23948sdkhjf

Gammel kedelcentral bliver innovationscenter

Via bidrag fra Realdania på knap 29 mio. kr. omdannes Kedelcentralen i Spinderihallerne i Vejle nu for at skabe plads til 30 små, kreative virksomheder.
Ambitionen er, at det nye Center for Designdreven Innovation skal rumme innovative virksomheder, der forener kreativitet og design med forretningsforståelse og godt købmandskab.

Samtidig skal centret i Kedelcentralen være et visuelt vartegn for iværksætteri i Vejle og hele regionen.

Med revitalisering af Kedelcentralen bygges der videre på succesen fra selve Spinderihallerne, som siden 2010 har fungeret som et unikt innovationsmiljø i krydsfeltet mellem kultur og erhverv – alt sammen i et unikt, historisk industrikompleks.

Behov for mere plads
Spinderihallerne huser i dag godt 50 kreative virksomheder, kulturinstitutioner og foreninger, konferencefaciliteter og en udviklingsenhed for Vejle kommune, der faciliteter samarbejde mellem forskellige aktører og kommunale forvaltninger.

Succesen er så massiv, at der er venteliste på at få en kontorplads i de rå industriomgivelser, og senest har udviklingsprojektet ”Designandelen” øget behovet for flere kvadratmeter.

Derfor har Vejle Kommune taget initiativ til en fase 2 af Spinderihallerne gennem at skabe et Center for Designdreven Innovation, som altså skal have base i den gamle Kedelcentral.

Fra industri til nye formål
I dialog med Vejle Kommune og Realdania har Schmidt Hammer Lassen nu udarbejdet et forslag til, hvordan Kedelcentralen kan genanvendes og indrettes til iværksætterbrug. Tanken er at bevare bygningens oprindelige rå udtryk og karakter. Blandt andet skal bygningens kedel fortsat fungere som centralt omdrejningspunkt. Samtidig tilføjes nye elementer, der understreger Kedelcentralens nye funktion og understreger dens status som vartegn og fyrtårn. For eksempel forhøjes bygningen med en ’lanterne’.

Desuden har arkitekterne udarbejdet et forslag til bearbejdning af arealerne ved bygningen, så der skabes sammenhæng med Spinderihallerne samt de omkringliggende boligkvarterer og stier. De første virksomheder forventes at kunne flytte ind i den ombyggede Kedelcentral i 2013.

- Spinderihallerne er et fornemt eksempel på, hvordan man kan anvende et markant industriområde til nye formål. Hallerne er blevet en dynamo for udvikling og vækst i Vejle og Trekantsområdet, og det vil vi gerne være med til at understøtte med det nye center i Kedelcentralen og derved give plads til flere kreative iværksættere. Schmidt Hammer Lassens forslag er rigtig spændende, og det fører det arkitektoniske koncept fra Spinderihallerne videre, siger direktør i Realdania, Hans Peter Svendler.

Fakta
• Spinderihallerne er bygget i 1860'erne som bomuldsspinderi og var i begyndelsen af 1900-tallet med til at gøre Vejle til en industriel foregangsby i Danmark.

• I 2003 indledte Vejle kommune og Realdania et samarbejde om genanvendelse af det historiske industrikompleks, og i juni 2010 blev Spinderihallerne indviet som et nyt centrum for iværksættere, der arbejder i krydsfeltet mellem kultur og erhverv.

• Kedelcentralen er bygget i 1940. Bygningens samlede areal bliver i en revitaliseret udgave godt 1.200 kvadratmeter.

• Godkendelse af det endelige projektforslag for omdannelsen af Kedelcentralen sker i samarbejde med Realdania.

• Vejle Kommune er bygherre og står også for driften af det kommende center.

• Schmidt Hammer Lassen var også arkitekter på omdannelsen af Spinderihallerne.

• Realdania har bidraget med i alt 70,7 mio. kr. til revitaliseringen af det historiske bygningskompleks.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125