23948sdkhjf

Campus, flere hundrede boliger og en lynlås skal løfte belastet boligområde

Det er et team ledet af Arkitema Architects, som har vundet konkurrencen om udviklingen af fremtidens Gadehavegård i Taastrup. Det skriver Domea.dk i en pressemeddelelse. 

Forslaget bygger videre på de grønne kvaliteter i det belastede områd, på visionen om området som en vidensby og viser samtidig vejen for, hvordan Gadehavegård kan udvikles og gøres attraktiv for flere beboere. 

– Vi går til opgaven om at forvandle Gadehavegård til et attraktivt boligområde med stor ydmyghed, selvom der må modige og radikale forandringer til. Forandringen er et fælles projekt, og derfor glæder vi os til at fortsætte samarbejdet med beboerne omkring Gadehavegårds fremtid som et blandet boligområde med stærke fællesskaber, et aktivt fritidsliv og et helt nyt image, som Høje-Taastrups grønne og klimavenlige boligkvarter, siger Jakob Suenson Schou, som er kreativ leder hos Arkitema. 

Foruden Arkitema Architects er det vindende forslag skabt af AB Clausen og JL Engineering. 

De øvrige teams i konkurrencen var ledet af henholdsvis Friis Andersen og JJW, Mangor & Nagel Arkitekter og WE, Rambøll med Adept Arkitekter og Vandkunsten.  

Campus, flere hundrede boliger og en ”lynlås”
Planen skal via et nyt Campus på 4.000 kvm, et kvarterhus med blandt andet aftenskoleaktiviteter og 105 studieboliger styrke mulighederne for et liv som ung studerende i området. Samtidig skal der bygges moderne almene ældreboliger og i alt 100 étværelses lejligheder skal lægges sammen med andre boliger for at skabe større og mere attraktive boliger - også for familier med børn. Endelig skal der bygges nye private ejerlejligheder og rækkehuse, som skal tiltrække andre beboere og skabe variation i boligtyperne. 

Alt sammen skal bidrage til en varieret og levende bydel, hvor der er plads til forskellighed - en bydel man har lyst til at flytte til og blive boende i, både som ung, som børnefamilie og som ældre.  

Planen omfatter etablering af en række attraktive gårdmiljøer, hvor fællesskab og godt naboskab kan opstå. Og så lægges der i vinderforslaget op til et gademiljø, som forbinder området og skaber naturlige mødesteder. Den centrale gade beskrives som en 'lynlås', der samler og skaber tæthed - et sted, hvor man har lyst til at opholde sig. 

Boliger rives ned og lægges sammen
Gadehavegård er et af 15 boligområder i Danmark, som frem mod 2030 skal gennemgå en større transformation, der skal sikre blandede boligområder med forskellige boligtyper. Det har et flertal i Folketinget besluttet i forbindelse med den såkaldte 'ghettopakke' i 2018. Heraf fremgår det også, at højst fire ud af 10 boliger i de pågældende områder må være almene familieboliger. Og det er baggrunden for, at der rundt om i landet i de kommende år skal nedrives, renoveres, sælges og sammenlægges boliger i stor stil. 

I Gadehavegård er konsekvensen, at der ud af de nuværende 986 boliger er 260 som skal nedrives, 100 som skal sammenlægges til nye, større boliger, og op mod 105 boliger som skal omdannes til ungdomsboliger. Endelig skal 75 boliger sælges. Og dertil kommer at samtlige boliger, der ikke nedrives, skal renoveres. 

Formanden for afdelingsbestyrelsen i Gadehavegård, Ibrahim El-Khatib, slår en tyk streg under, at nedrivninger, renoveringer og omdannelserne påvirker alle i Gadehavegård. 

– Derfor har det for os i afdelingsbestyrelsen været helt afgørende, at det forslag, der nu har vundet konkurrencen, skaber de allerbedste betingelser på disse vilkår og bygger videre på de nuværende kvaliteter i Gadehavegård - og at det samtidig viser vejen i forhold til, hvordan vi udvikler og fremtidssikrer vores boligområde som et sted, man har lyst til at bo og opholde sig, siger Ibrahim El-Khatib, som selv bor i en af de ejendomme, der skal sælges. 

Arbejdet med udviklingsplanen for Gadehavegård sker i flere etaper over de kommende år. De første renoveringer ventes igangsat i 2023.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.375