23948sdkhjf

Flere kan få del i energiselskabernes tilskudsordninger

Der er store regionale forskelle på, hvor ofte installatører benytter sig af energiselskabers tilskudsordninger. 66 procent bruger sjældent eller aldrig tilskudsordningerne.
Der er store regionale forskelle på, hvor ofte installatører benytter sig af energiselskabers tilskudsordninger. Forskelle der hænger sammen med, hvor åbne energiselskaberne er for samarbejde. Det viser en rundspørge foretaget af Tekniq.

– Det er en del af energispareaftalen fra 2009 mellem energiselskaberne og klima-og energiministeren, at der skal ske en øget inddragelse af eksterne aktører – altså et samarbejde mellem energiselskaberne og installatørerne. Men desværre har det indtil videre kun haft begrænset gennemslagskraft, siger afdelingsleder i Tekniq Christian Jarby.

To tredjedele bruger det sjældent eller aldrig
På landsplan svarer kun 25 % af installatørerne, at de altid eller ofte benytter sig af energiselskabernes tilskudsordninger. 66 % svarer, at de sjældent eller aldrig benytter sig af tilskudsordningerne, mens ni % svarer ”ved ikke”.

Ser man særskilt på svarene fra de nordjyske og sjællandske installatører, benytter langt flere sig af tilskudsordningerne. 40 % af installatørerne i Nordjylland svarer, at de altid eller ofte benytter sig af tilskudsordningerne, mens 36 % svarer det samme på Sjælland.

Det hænger ifølge Tekniq sammen med, at der på Sjælland og i Nordjylland er energiselskaber som samarbejder meget åbent, og inddrager mange eksterne aktører. Heriblandt SEAS-NVE på Sjælland og NOE og Nyfors i Nordjylland.

Samarbejde på tværs af regioner
For at fremme brugen af ordningerne og lavere priser i sidste ende bør energiselskaberne være mere åbne for samarbejde og f.eks. lave installatørmøder, mener Christian Jarby.

Samtidig er geografi en mindre hindring. Således kan en installatør i Syddanmark godt samarbejde med et energiselskab på Sjælland. Energispareaftalen fastlægger, at det er muligt at lave en samarbejdsaftale med ethvert energiselskab, som ønsker det. Energiselskabet behøver altså ikke nødvendigvis være kundens energileverandør.

– SEAS-NVE har for eksempel en portal på internettet, hvor installatører fra hele landet kan indberette til energiselskabet, og det er meget let administrationsmæssigt, siger Christian Jarby, der understreger, at der er mange forskelige samarbejdsmodeller, hvor indberetningerne foregår anderledes.

Fakta:
Energiselskaber opkræver årligt 850 mio. kr. hos forbrugerne, som skal bruges på at nedbringe antallet af brugte KWh. Energiselskaberne yder derfor tilskud til projekter, der sparer på energien, hvilket kan ske gennem en installatør, som henter tilskuddet hjem til kunden. Konkret gives der tilskud til blandt andet udskiftning af kedler, varmeanlæg, ventilationsanlæg, isolering, udskiftning af vinduer og belysning.

Landsdækkende og regionale tal:

Landsplan: 25 % af de adspurgte installatører svarer, at de altid eller ofte benytter sig af energiselskabernes tilskudsordninger. 66 % svarer, at de kun sjældent eller aldrig benytter sig af tilskudsordningen. Ni % svarer ”ved ikke”.

Nordjylland: 40 %af de adspurgte installatører svarer, at de altid eller ofte benytter sig af energiselskabernes tilskudsordninger. 56 % svarer, at de kun sjældent eller aldrig benytter sig af tilskudsordningen. Fire % svarer ”ved ikke”.

Midtjylland: 25 % af de adspurgte installatører svarer, at de altid eller ofte benytter sig af energiselskabernes tilskudsordninger. 65 % svarer, at de kun sjældent eller aldrig benytter sig af tilskudsordningen. Ti % svarer ”ved ikke”.

Syddanmark: 21 % af de adspurgte installatører svarer, at de altid eller ofte benytter sig af energiselskabernes tilskudsordninger. 69 % svarer, at de kun sjældent eller aldrig benytter sig af tilskudsordningen. Ti % svarer ”ved ikke”.

Hovedstaden: 20 % af de adspurgte installatører svarer, at de altid eller ofte benytter sig af energiselskabernes tilskudsordninger. 69 % svarer, at de kun sjældent eller aldrig benytter sig af tilskudsordningen. 11 % svarer ”ved ikke”.

Sjælland: 36 % af de adspurgte installatører svarer, at de altid eller ofte benytter sig af energiselskabernes tilskudsordninger. 61 % svarer, at de kun sjældent eller aldrig benytter sig af tilskudsordningen. Tre % svarer ”ved ikke”.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078