23948sdkhjf

Afværgede ekstraregning på 85.000 kr. på 5 minutter i skurvognen

På blot 5 min i skurvognen afværgede Kristine Ann Barnes en ekstraregning til projektet på 85.000 kr. fra en fagentreprenør, ved at have sin lokationsbaserede tidsplan og stadedokumentation 100 pct. i orden. Og fordi præcise registreringer generelt giver færre konflikter på byggepladsen, og i stedet giver plads til det gode samarbejde, hvor alle kan holde deres akkord.

Kristine Ann Barnes er en sværvægter indenfor tidsplanlægning i den danske byggebranche. Hun var ”first mover” indenfor anvendelsen af lokationsbaseret planlægning på en byggesag tilbage i 2006, men startede for alvor i 2008, hvor hun sammen med et par kolleger introducerede og implementerede metoden hos MT Højgaard. Siden da har hun fortsat arbejdet med planlægning og optimering af processer i byggeriet hos flere ”tunge drenge” på entreprenørsiden, og nu som proceskonsulent med fokus på lokationsbaseret planlægning hos Niras.

Det digitale værktøjsbælte
Kristine har igennem årene haft sin daglige gang på hundredvis af danske byggepladser. Det vigtigste værktøj i hendes digitale værktøjsbælte er lokationsbaseret planlægning og den nye app Exicute fra Exigo til staderegistrering. På sin LinkedIn profil beskriver Kristine nogle af fordelene ved lokationsbaseret tidsplanlægning:
- Lokationsbaseret tidsplanlægning resulterer i en bedre indbyrdes forståelse og dermed færre konflikter i udførelsesfasen. Det giver et langt bedre overblik over byggeprocessen, end noget andet værktøj.

Kristine fortsætter:
- Vi får et bedre flow, fjerner spildtid og finder optimeringsmuligheder. Der er ikke noget projekt, hvor det ikke kan anvendes! Det ligger helt sikkert lige til højrebenet, når der er tale om boligbyggerier, men også ved kompliceret erhvervsbyggeri uden, eller med kun få gentagelser, virker det. Og som regel over al forventning!

Ny app til registrering af fremdrift og stade
De sidste måneder, har Kristine gennemført staderegistrering på byggepladsen Hans Knudsens Plads for Gefion Group med den nye app Exicute. Registreringerne bliver sendt fra appen tilbage til Kristines lokationsbaserede tidsplan i softwaren Schedule Planner.

- Stade har tidligere været en udfordring. Jeg brugte opfølgningsskemaet fra Schedule Planner til staderegistrering og byggemøder. Rød = bagud. Grøn = færdig.
Jeg printede det hele ud, og havde det med under armen sammen med en plantegning, hvorpå jeg noterede mine registreringer. Om aftenen når jeg tastede mine nye data ind på min PC på kontoret, må jeg indrømme, at jeg ofte har siddet der og tænkt: ”Ups… Fik jeg egentlig tjekket ventilationen på femte sal?” Og så må jeg enten gætte – eller køre over på byggepladsen og tjekke igen. Med den nye app taster jeg stade ind imens jeg er på stedet.

Tjente 85.000 kr. til projektet
Kristine oplevede på en anden byggesag, at en fagentreprenør kom farende med en ekstraregning på 85.000 kr. Han påstod, at han havde tabt de penge, fordi elektrikeren før ham ikke var færdig til aftalt tid, så ham og hans folk måtte køre hjem igen.

Kristine griner:
- Byggepladsen kan være det vilde vesten indimellem. De enkelte fagentreprenører vil gerne fakturere mest muligt - hurtigst muligt. Og det er helt ok, sådan er gamet. ”Går den – så går den”.

- Jeg fandt min tidsplan og mine staderegistreringer frem. Han påstod, at det drejede sig om 1. sal i opgang A ugen forinden. Men her kunne jeg dokumentere over for ham, at elektrikeren faktisk var færdig 5 dage før, så der havde været masser af tid og plads til ham og hans folk.

Men han gav ikke op så let, og buldrede videre. - Så var det 2. sal i opgang B i stedet for. Men også her, kunne jeg dokumentere, at den foregående entreprenør var færdig til tiden, og at der havde været tid og plads til ham. Jeg konfronterede ham nu med de ”huller”, hvor han burde have været på byggepladsen, og det viste sig, at fagentreprenøren og hans folk, havde været på en anden byggeplads de dage, fortæller Kristine, som kunne afvise ekstraregningen, og samtidig drille ham med hansforsinkelse.

Stærk position
- Tidspunktet, hvor jeg laver min registrering, bliver automatisk registreret i appen. Det betyder, at når maleren for eksempel kommer og siger, at han er bagud, fordi tømreren ikke var færdig til tiden, kan jeg kigge på appen og fortælle ham, at tømreren var færdig til tiden onsdag i sidste uge, hvor jeg lavede min staderegistrering klokken 11.05.

Jeg kan vise ham billeder af det færdige gulv, og kan samtidig vise ham, hvilken konsekvens hans forsinkelse har for indflytningsdatoen. Den type dokumentation stiller mig i en meget stærk position som procesleder. Og når dokumentationen er sort på hvidt, er der langt færre diskussioner om stade, og det fremmer det gode samarbejde på pladsen, fremhæver Kristine Ann Barnes

Det gode flow
Kristine fortæller om en episode med en tømrer på en anden byggesag. Han var alle steder på én gang, og Kristines lokationbaseret tidsplan var han ligeglad med. Han havde arbejder kørende i alle 30 lejligheder samtidig, og det havde store konsekvenser for de murere og malere, der kom efter ham.

- Tømreren syntes selv, at han var vildt effektiv, han havde jo folk fordelt over hele byggepladsen. Men i det store billede var han langt fra effektiv. Tværtimod. Den gode rytme, det gode flow, og det gode samarbejde fagene i mellem, blev ødelagt. Både murer og maler prøvede, så godt de kunne, at tilpasse deres arbejder efter tømreren, men var top frustrerede, fordi han var overalt, og hans arbejde kun var halvfærdigt.

- Når man arbejder med den lokationsbaserede tidsplan, er alle nødt til at hoppe ombord på det samme tog. Og når alle så gør det, er det sindsygt effektivt. Med lokationsbaseret tidsplanlægning og appen Exicute fra Exigo, er der mindre diskussionsklub. Jeg har min dokumentation 100 pct. i orden – og hvis nogen er tvivl om noget – kan de selv logge ind og følge med, det giver en gennemsigtighed i fremdriften.
Og det er fedt! Så kan vi nemlig koncentrere os, om at få lavet et godt stykke arbejde sammen, som vi alle kan være stolte af, i et godt arbejdsmiljø på pladsen, hvor alle kan holde deres akkord, fastslår Kristine Ann Barnes.

Artiklen er en del af temaet Fremtidens projekt- og risikostyring.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109