23948sdkhjf

Positiv test af præfabrikerede betonløsninger

- Præfabrikerede, termoaktive løsninger giver gode resultater selv i arkitektonisk sofistikerede bygninger, konkluderer DTU i ny undersøgelse af Spæncoms termoaktive huldæk.
Da den nye Middelfart Sparekasse stod færdig i maj måned 2010, var byggeriet det første til at anvende Spæncoms termoaktive huldæk, TermoMax.

Produktet er lanceret som en løsning, der både bidrager til energibesparelser og et godt arbejdsmiljø, og nu har Spæncom fået en uvildig rapport i hånden, der dokumenterer de bebudede egenskaber.

Tremmelofter ingen hindring
Bjarne W. Olesen, centerleder og professor ved DTU, har gennem det sidste år foretaget målinger af Middelfart Sparekasses indeklima og energiforbrug.

I løbet af sommeren 2011 har centeret desuden foretaget en konkret og dybdegående performance-analyse af TermoMax. Det har resulteret i en omfattende rapport om den indendørs komfort og energiforbruget i Middelfart Sparekasses spektakulære domicil.

- Rapporten viser blandt andet, at præfabrikerede termoaktive løsninger giver gode resultater selv i arkitektoniske sofistikerede bygninger, udtaler Bjarne W. Olesen.

Han oplyser, at der i rummet, hvor køling udelukkende foretages med TermoMax, er opnået meget gode resultater med små temperaturudsving. Måleresultaterne har også vist, at TermoMax kan opnå de forventede resultater, selvom 80 % af huldækkene i det konkrete tilfælde var dækket af nedhængte tremmelofter.

Leverance til nyt Cowi-kontor
Spæncoms TermoMax består af et almindeligt huldæk med varme-/kølerør i bunden af elementet. Bundpladen er forsynet med indstøbte 20 mm PEX-rør, hvorigennem der cirkulerer vand til køling af bygningen.

Idéen er således, at elementerne fungerer som et ’kuldelager’, idet de om natten køles ned ved hjælp af koldt vand, der pumpes rundt i de indstøbte rør – startende fra et køleaggregat uden på huset. I dagtimerne trækker de nedkølede betonelementer overskudsvarme ud af rumluften.

Siden leverancen af TermoMax til Middelfart Sparekasse har Spæncom også leveret til andre projekter. Seneste ordre bestod af 6.000 m² TermoMax til Cowis nye kontordomicil, der er under opførelse i Aalborg. Her er Cowi gået et skridt videre, idet forholdene på byggegrunden giver mulighed for at udnytte grundvandet. Herved undgås et køleanlæg til vandkølingen.

De opnåede erfaringer og standardiseringer af slanger og net har betydet, at såvel projektering som produktion nu er blevet væsentlig mere effektiv. Til Cowi-byggeriet er det MT Højgaard, der har stået for monteringen af TermoMax, og virksomhedens montagesjak har her været i stand til at montere 7-8 elementer i timen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109