23948sdkhjf

Klagenævn annullerer kontrakt på byggeprojekt

Danske ARK har fået medhold i, at Thisted Gymnasium og HF-Kursus handlede i strid med lovgivningen, da man sidste år indgik aftale med et arkitektfirma uden forudgående udbud.
Da Thisted Gymnasium sidste forår stod foran en ombygning, valgte skolens ledelse at indgå totalrådgiverkontrakt med arkitekten bag de eksisterende bygninger, Friis & Moltke.

Kontrakten blev tildelt direkte uden forudgående udbud, og det fik brancheorganisationen Danske ARK til at indberette sagen til Klagenævnet for Udbud.

Nævnet nåede i sidste uge frem til en kendelse, der giver Danske ARK medhold på alle punkter:

- Klagenævnet udtaler, at manglende udbud er den alvorligste overtrædelse af udbudsreglerne. For første gang i Danmark pålægger nævnet ordregiver at bringe den ulovligt indgåede kontrakt til ophør. Desuden skal gymnasiet betale 80.000 kr. til konkurrencemyndighederne som økonomisk sanktion, fortæller brancheorganisationens direktør, Christian Lerche.

Afgørelse kan skabe præcedens
Thisted Gymnasiet har i sit forsvar henvist til, at EU’s Udbudsdirektiv indeholder en undtagelsesbestemmelse. Klagenævnet har imidlertid afvist, at denne undtagelsesbestemmelse kan bruges i dette tilfælde.

- Det er rigtig godt for arkitektbranchen, at det dermed er slået fast at udbudspligten gælder – også når det drejer sig om udbygning af værdifulde arkitektoniske værker. Afgørelsen er så klar, at vi forventer, at den vil skabe præcedens fremover, vurderer Christian Lerche.

Direktøren fastslår, at man hos Danske ARK er helt enig i, at ejeren af en offentlig bygning med arkitektoniske kvaliteter selvfølgelig er i sin ret til at værne om disse kvaliteter, når der skal bygges om. Men det er der også rig mulighed for inden for udbudsreglernes rammer, påpeger han. For eksempel kan man gøre det til en del af udbudsbetingelserne, at tilbudsgivere bl.a. vil blive vurderet på deres evne til at tage udgangspunkt i de eksisterende arkitektoniske værdier.

Konkurrence sikrer fagets udvikling
På branchens vegne betegner Christian Lerche og Danske ARK det klare medhold fra Klagenævnet som meget tilfredsstillende.

Hensynet til en lige og fair konkurrence – i et i øvrigt presset marked – gør det magtpåliggende, at visse byggerier ikke er undtaget fra udbudspligten, mener Christian Lerche:

- Udbudsreglerne kan opleves bureaukratiske, men de har også til formål at offentlige opgaver fordeles på en fair måde. Hvis til- og ombygninger kun kunne udføres af den oprindelige arkitekt ville mange opgaver være udelukket fra konkurrence. Konkurrence sikrer, at de bedste muligheder bliver afsøgt og at faget udvikler sig, slutter branchedirektøren.

Læs kendelsen i sin fulde længde på www.danskeark.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078