23948sdkhjf

Fleksibelt byggeri består sin prøve i Aarhus

Byggeriet af Det Nye Universitetshospital (DNU) vil være bæredygtigt i de kommende 100 år, vurderer projektets ingeniørfaglige leder.
I hospitalssektoren har man ofte bygget funktioner til helt præcise formål, og det medfører gennemgribende ændringer, når der bygges om.

Dette problem får man ikke på det nye DNU i Aarhus, som konstrueres med tilgængelige forsyninger, lette vægge samt en ydre bygningskrop, der kan holde til ændringer. Dermed vil fremtidens DNU kunne håndtere de nødvendige ændringer, uden at det bliver nødvendigt at lukke hele afdelinger i længere tid.

- I de sidste 25-30 år har der primært været tale om om- og tilbygninger indenfor hospitalsbyggeri. Så med DNU-projektet fik vi i rådgiverkredse for første gang mulighed for at gribe et hospitalsbyggeri an helt fra grunden og tage udgangspunkt i, hvad der ville være ideelle bygningsløsninger og så tage udgangspunkt i dét, som en grundstruktur, forklarer Klaus Bræmer-Jensen, ingeniørfaglig leder i Rådgivergruppen DNU I/S.

Aldrig set tidligere
Klaus Bræmer-Jensen har arbejdet med sygehusbyggeri i snart 30 år. Han har aldrig tidligere oplevet, at nogen har grebet et hospitalsbyggeri sådan an, at man indbygger de fleksible løsninger som et gennemgående greb i hele bygningsstrukturen.

DNU-projektet er tegnet med bygningslag, der indeholder behandling og operation. Laget i midten indeholder teknik og intern forsyning, mens de øvre bygningslag er sengebygninger. Alle lag har de samme bygningsmål. Teknikken kan trækkes både op og ned og forsyne bygningerne vertikalt, og alle forsyninger føres ind på hver etage af byggeriet. Det betyder, at en ombygning ikke vil give problemer.

- Vi har skabt et typebyggeri der er ca. 80 meter langt, og knap 17 meter bredt og har en skakt i hver ende. De bærende søjler er forskudt ned igennem bygningskroppen, så der er mulighed for at variere placeringen af de lette vægge efter store eller smalle rum, alt efter behovet. Og sådan har ingen nogensinde før tænkt et hospitalsbyggeri, siger Klaus Bræmer-Jensen og tilføjer:

- Selv om DNU har været igennem både en nedskalering og yderligere besparelser, så er den bygningsstruktur vi har i projektet i dag, præcis den samme som vi tænkte os fra starten. Så når bygningsstrukturen er robust overfor så store ændringer, så mener jeg absolut, at vi kan stå inde for, at DNU-byggeriet er det fleksible byggeri, som alle taler om i disse år, fastslår Klaus Bræmer-Jensen

Kilde: DNU

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094