23948sdkhjf

Bolig, erhverv og taglandbrug smelter sammen på toppen af en grå erhvervsejendom

Symbiosehusene er navnet på en ny bebyggelse, der kommer til at ligge som en lille landsby med 55 små træhuse omkring en slynget gade med små pladser. Sammen med husene ligger et lille landbrug, hvor beboerne kan dyrke grøntsager og nyde naturen.

Denne lille landsby-oase ligger dog meget atypisk på taget af en ordinær, grå erhvervsbygning midt i et erhvervskvarter i Herlev. Og det er netop dét, der gør Symbiosehusene til noget særligt, lyder det i en pressemeddelelse fra tegnestuen Urban Power, der sammen med bygherre og investor Wihlborgs står i spidsen for pilotprojektet.

Symbiosehusene er et af syv koncepter, er i efteråret 2020 blev udvalgt til Realdania og Statens Kunstfonds fælles fodslag, Boliglaboratorium, hvor bygherrer og arkitekter udfordrer vores gængse måder at bo og tænke boliger på. Nu er det som det første af disse koncepter ved at tage form.

Om Symbiosehusene

Hvor: Hørkæret, Herlev 

Antal boliger: Cirka 55  

Boligareal: Cirka 3.000 kvm i en-to etager plus fælleshus 

Erhvervsareal: Cirka 27.500 kvm i fire etager 

Tagfarm: Cirka 1.500 kvm inklusive drivhuse med mere

Urban Power og Wihlborgs har sammen med landsbrugsfællesskabet Østregro, Flux energiingeniører, Stokbro konstruktionsingeniører og brandingbureauet Next lavet et detaljeret skitseforslag, som nu danner baggrund for dialog med kommende beboere og entreprenører.

Bolig, erhverv og taglandbrug smelter sammen 

Som pionerprojekt kombinerer Symbiosehusene kvaliteterne fra landsbyens og bylandbrugets nære fællesskaber og tryghed med storbyens og erhvervskvarterernes råhed - og en helt særlig udsigt, der normalt er forbeholdt højhuse. 

Projektet kommer dermed til at give et – med bagmændenes ord – forfriskende løft til det ellers tidstypiske og monofunktionelle erhvervsområde. Og det er netop tanken, at idéen både kan være med til at kickstarte byudvikling i området i Herlev, og at konceptet kan geanvendes som katalysator for byudvikling i andre tilsvarende områder.  

Samtidig skal Symbiosehusene ikke ses som en isoleret boligenklave. Det er nemlig centralt i konceptet, at de tre funktioner, bolig, erhverv og taglandbrug, smelter delvist sammen på en måde, hvor boligerne kan bruge faciliteter i erhvervsbygningen og erhvervsdelen kan bruge faciliteter på taget. Udvalgte rum i erhvervsbygningen udnyttes til dele-kontorer, fitness, værksteder, låne-værelser, og lignende funktioner, som kan bruges af både beboere og erhvervsfolkene. 

Mad, vand, varme, energi, parkering og rum deles og udnyttes af forskellige brugere på forskellige tidspunkter af døgnet og året. De lokale ressourcer udnyttes simpelthen bedre – ”bæredygtig deleøkonomi” betegnes det.  

Foreløbige eksperimenter sættes i gang i løbet af foråret 2021 for at inddrage nærområdet. Blandt andet ved etablering af prøve-taghave, indretning af kontorpladser til hjemmearbejde folk i området og mad-ud-af-huset fra erhvervskantinen. 

Politisk opbakning til "banebrydende" projekt 

Pilotprojektet Symbiosehusene kommer til at ligge i et erhvervsområde i Herlev, der er i gang med en større transformation. Projektet her kan være med til at definere karakteren for den kommende byudvikling, der fokuserer på Herlevs historiske identitet som landbrugskommune. 

– Et projekt som Symbiosehusene vil være banebrydende for vores nye kvarter Herlev Hørkæret, hvor vi ønsker at blande erhverv og bolig med Herlevs agrariske historie. Symbiosehusene sætter fokus på præcis de værdier vi ønsker at dyrke i Herlev, siger borgmester Thomas Gyldal Petersen i pressemeddelelsen om projektet.

Urban Power er nu i gang med at udarbejde en større helhedsplan og lokalplan for området.

Symbiosehusene forventes at blive realiseret ultimo 2021.

Partnere i projektet 

Wihlborgs er investor i projektet og ejeren af den eksisterende erhvervsejendom. Wihlborgs ejer desuden adskillige erhvervsejendomme med tilsvarende potentiale. 

Urban Power er arkitektvirksomheden bag de fysiske rammer og vil programmere, formgive, udvikle og projektere projektet. 

ØsterGro arbejder for “jordforbindelse i byen” og vil stå for at skabe det fælles taglandbrug og -landskab 

NXT understøtter projekter med viden om fællesskaber og værdien af storytelling for projektets fulde, sociale realisering. 

Flux/AB Clausen rådgiver om konstruktion, bærdygtigthed, installations-, energitekniske og IT-baserede løsninger. 

Stokbro Ingeniører rådgiver om konstruktioner og den eksisterende bygnings bærekraft.

NCC fungerer som sparringspartner på det byggetekniske.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156